Danas mi je Divan dan
Prvo sam mislila da današnji dan pre svega obeležim kao verski praznik, Veliki petak. Tog dana bojim jaja za Uskrs i pravim posni ručak. Ovaj Veliki petak je drugačiji od drugih jer se poklopio sa danom mog rođenja. Danas sam napunila 46 godina.
Na samom početku dana nisam se ni setila rođendana! Imam ja o čemu da razmišljam...
Što je najgore probudila sam se s glavoboljom i mislila sam da deci prepustim bojenje jaja, a ja lepo da legnem, pokrijem se i ćutim.To mi je nekako delovalo previše depresivno, ipak, rođendan mi je!
Odlučim da ignorišem bol i odlučim da budem vesela. Kažem sebi: «Ankice, ovo mora da bude dobar predznak! Posle jedne užasne, sumorne godine u kojoj si više strahovala nego disala, početak novog životnog ciklusa, počinje ti na ovaj veliki svetac!Zar nije simbolično? Isusovo stradanje se završilo najslavnijom pobedom života nad fizičkom smrću, zar nemaš vere da će tvoji ništavni ovozemaljski problemi konačno biti pobeđeni, novim entuzijazmom, novom energijom, čudom? Život je čudo, život je čudesan, zar nemaš vere ni toliko malo?»
Na krilima ove misli obletela sam svoj život i raznežila se, potpuno. Sav strah koji me je poslednjih meseci obuzeo i oslepeo za radost života, nestao je.Moje oči su se otvorile i prvo sam ugledala svoju decu! I svog čoveka. Zar imam bilo šta da prigovorim njima, mojima, njima koji ispunjavaju moj život samo lepotom?Zar ima ičega što u toj slici moje porodice ima ijedno «ali»? Čak je i moj pas prosvetljeno biće.Čak me i moj pas voli očiglednom i preplavljujućom ljubavlju! Postoji li mera kojom se može iskazati bogatstvo kojim sam podarena?Može li se izmeriti milost božja kojom sam već preplavljena?I baš kad sam pomislila da su mi sve želje već ispunjene, dobila sam na poklon novu knjigu Terry Pratchett-a «Carpe Jugulum».Vidim, život je predamnom! Srećna i zadovoljna na brzinu napravim tortu jer rođendan mi je, a tom danu se treba zahvaliti na iskri života koji je prigrlio u jednom trenutku, kada se moja stvarnost ukrstila s vremenom i prostorom ovoga sveta. Ja još uvek verujem da sav moj život ima smisao i razlog i da njegova lepota nije saglediva iz prizemne perspektive svakodnevnice.Lepota svakog života saglediva je samo iz perspektive nebesa, kada se uzdignemo iznad vremena, okolnosti i prostora, kada vidimo širu sliku... Volela bih da uvek, kao danas, u tom letu iznad sadašnjosti, mogu reći: «Kada bih sve počinjala iznova, sve bih isto uradila!
Terry Pratchett i posna torta, zar bih mogla poželeti više!
kako sam je napravila za manje od pola sata:
Jabuke sam ogulila i iseckala na male parčiće.Stavila
ih u srednju šerpu i dodala im 1,5 šoljicu šećera.
Ko voli baš slatko, može da poveća količinu šećera,
slobodno...Uključila ringlu i pustila da krene da vri....
U veću šerpu,stavila sam pirinač koji sam
prethodno dobro oprala i nalila vodu,jedno
dva prsta iznad nivoa pirinča.Uključila ringlu
i pustila da provri...
Dok se pirinač zagrevao, jabuke su već počele da
se dinstaju u istopljenom šećeru i sopstvenom soku...
Stalno sam ih mešala jer sam ih kuvala
na najvećoj temperaturi, a kad su malo
omekšale dodala sam vanil šećer...
Što su se duže kuvale sve je bilo više soka...
Kad je voda u kojoj se kuvao pirinač provrila
i kad se pirinač kuvao jedno dva-tri minuta
dodala sam šoljicu šećera i u pirinač...
Tada sam smanjila temperaturu ringle na kojoj
sam kuvala jabuke i poklopila šerpu...pustila sam
da se same skuvaju u svom soku na laganoj vatri...
Ubrzo je pirinač "popio"vodu..
Pa sam mu dolila još jednu čašu vode,pustila da
ponovo provri i smanjila temperaturu ringle
na kojoj se kuva..
Dok su se jabuke i pirinač lagano krčkali
izrendala sam malo limunove kore ...
i ubacila u pirinač.Pirinač je skoro omekšao
taman koliko treba,pa sam ga pustila da još malo
krčka dok ne popije skoro svu vodu,sve na tihoj vatri...
Kad je počeo da se u šklobucima podiže u šerpi,
izmakla sam ga sa ringle.Gotov je!
Jabuke su gotove!Sva suvišna tečnost je nestala,
a one su potpuno mekane i slatke....
Obložila sam kalup za tortu folijom...
Ubacila pola pirinča...
Rastanjila ga u koru...
Prekrila jabukama....
ravnomerno...
i lepo ih poravnala kašikom...
Po sloju jabuka sam poprašila vanil šećer i cimet...
Već je sve neodoljivo mirisalo!
Na kraju sam dodala preostali pirinač i lepo
poravnala i ovaj sloj
...
Posle 15 minuta,kada se torta rashladila
posudu u kojoj se nalazila prekrila sam tacnom...
i prevrnula...
uklonila sam kalup za tortu i foliju...
i dobila tortu...Golu!
Isekla sam srce u papiru i prekrila površinu torte...
U šolju sam sipala malo kokosovog brašna i crvene
jestive boje.Tako sam dobila crveni kokos za srce.
Uklonila sam papir i dobila savršeno srce!
Dodala sam malo cvetića i bisera, toga uvek ima
po fijokama...
i onda smo sekli tortu ...
i jeli...
a ona je sva zadovoljna pozirala za
"Kuvar za početnike"...
i pravila se važna....
i bila lepa u svojoj prolaznosti...