JEDNO VELIKO HVALA
Kada sam počela da pišem svoj Kuvar za početnike nisam znala, nisam mogla ni pretpostaviti, da ću jednog dana imati 300 000 otvorenih stranica i da će "moje luče" biti korisno i čitano.
Kuvar za početnike počela sam da pišem iz više razloga, a jedan od njih je i taj što mi je jako smetalo popularisanje stava: " Ja znam da spremim samo kuvano jaje!"
Nisam ja nekav konzervativni nosilac plamene varjače, smatram da svako ima pravo da ne zna nešto, jer niko ne zna sve, mnogi znaju malo, mnogi imaju mnogo veština, ali niko ne bi trebalo da svoje neznanje uzdiže u vrlinu jer neznanje to nije!
Neznanje i svest o njegovoj veličini je samo polazna tačka ka znanju za sve pametne ljude.
Verujem da je kuhinja centar u kome se jedno mesto stanovanja pretvara u dom, a sto za koji sedamo i ručamo s našom porodicom i prijateljima, najlepše mesto okupljanja.Ja verujem da svi mi želimo, da na takvu trpezu, iznesemo nešto malo više od kuvanog jajeta.
Dragi moji posetioci, zahvaljujem se što čitate moje recepte i veoma sam srećna što sam uspela da vam pokažem da svako od nas može da bude uspešan u pripremi jela. Nadam se da ste shvatili poruku da u kulinarstvu nema tajni osim volje i želje da prateći određena upustva možemo napraviti sve što poželimo.
Ja sam bila apsolutni početnik u kulinarstvu i sada, posle dvadeset godina iskustva u kuhinji još uvek učim, grešim i brljam. Pravim početničke greške!
Kuhinja je odlično mesto da isprobate svoju kreativnost, ali i mesto iskušenja vaše spremnosti za odricanjem lične slobode. Nađite pravu meru! To što morate da kuvate učinite zabavnim i to što žrtvujete u vremenu provedenom za šporetom neka bude nagrađeno osećanjem zadovoljstva davanja, pružanja.
Kuvar za početnike pisala sam iskreno, pričala sam često i o stvarima koji nisu samo recepti za neko jelo, a na osnovu brojnih komentara koje ste mi slali, vidim da vam se to baš i svidelo.
Hvala vam još jednom i još 300 000 puta za svaki sekund koji ste proveli na mom blogu!
Evo, nekih komentara koji ste mi slali. Neke od vas poznajem kao autore kulinarskih blogova, a većinu čine anonimni posetioci.Svi vi zajedno, učinili ste moj život lepšim!
KOMENTARI
Ankice jedno veliko hvala. Supruga kaze kad
dodje s posla skuvace slatki kupus a posto sam ja danas slobodan resih da je
iznenadim i skuvam ga. Naleteo sam na vas recept koji je toliko slikovit da
nisam mogao da pogresim iako do sada nisam nikad kuvao. Jos jednom mnogo hvala.
на Slatki kupus
Ankice, blog ti je super i samo nastavi... Ja
slicno pravim nama za dorucak: grejpfrut iscedim i iskopam i pulpu koliko god
mogu, ubacim bananu i to izblendiram u blenderu, naravno:) A pocela sam da
uvaljujem unutra i kivi, ili ostatak ananasa i po celu jabuku ili krusku i to
sa sve ljuskom i koscicama. Probaj, super je. Ako ne stizes ujutro, onda bilo
kad u toku dana, bas je vitaminska bomba. suza наVITAMINSKA BOMBA I VATROMET BOJA
Ovaj kolač je savršen,pogotovo što sam tragala
za nekim BAŠ ovakvim čokoladnim kolačem, Vi kao da ste mi pročitali misli.
Pravila sam ga nekoliko puta. Hvala! наMONTEVIDEO ČOKOLADNE KOCKE
fenomenalno, danas sam pravila po Vasem
receptu i ispalo je prste da poližeš. prvi put mi je sos ispao gust i bez
zaprške brašnom, a to mi puno znači , jer moram da izbegavam brašno zbog
zdravlja. Hvala na divnom sajtu на Pileći paprikaš u slici i reći
Baš si me raznežila ovim postom mila, srećan
rođendan tvom dragom i da vas sva ljubav i sreća prati u budućem zajedničkom
životu, svaka čast na pozitivnoj energiji kojom ovaj blog zrači :))) на SVEČANI RUČAK ZA MALE PARE
Dugo nissam radila takvu pitu, imam svakakvih
recepata, ali kako ja ne volim takve kolače, nemam omiljeni recept. Pa kad
trebam napraviti nešto takvo svaki put radim po drugom receptu. Probat ću i
ovaj:) на LENJA PITA
Upravo sam postavila sadržaj na blog i veoma
sam zadovoljna. Zaista je jednostavno i brzo. Tebi Ankice i Jaci jedno veliko
HVALA što ste ovu informaciju podjelili sa nama! на KAKO BRZO I LAKO NAPRAVITI SADRŽAJ ZA BLOG
Jako mi se ovo sviđa, do sada nisam radila na
ovaj način, ali ovo mi je bolje od moga. I super da si napisala nešto o mućenju
snijega, ja se stalno spremam, pa nikako da dođe na red. Temperatura jaja je
bitna za uspjeh dobrog šauma, a snijeg k tome treba obavezno mutiti u
staklenoj, ne u plastičnoj posudi. на KARFIOL - SUFLE
Draga Ankice, ono sto morate znati je da dete
nikada ne moze shvatiti da roditelj umire i nikad ami se ne cini da je roditelj
toliko lose, ali i morate znati da vas tata nikako nije mogao otici na nebo dok
ste vi kraj njega...On je sacekao da odete da ne bi pamtili taj trenutak.Moj
tata je ucinio isto. Bila sam u bolnici do jutra i sestre su pokusavale na
diskretan nacin da mi objasne da "ne moze zaspati" dok bdim jer nisu
imale srca da mi kazu da ce on ocigledno umreti, i tek kad je mama dosla da me
smeni on je naslonio glavu na jastuk i otisao...Potpuno razumem vase osecaje
kao i cinjenicu da nas na ovom svetu drze oni koji u nama gledaju ono sto mi
geldamo u svojim roditeljima. Moj tata je bolno odustan ali uvek prisutan u
meni,,, на RECEPT ZA SREĆU
Unosi više od super, iako mi je puno vremena
da ga pročitate i razvijati moralne značenja koja u sebi hvala vam za ovaj
napor i molim više . на RECEPT ZA SREĆU
Hmmm interesting...I think I want to try to
see what it taste like. Thanks for sharing. на VOĆNI KOMPOT
Pitala sam se zasto te nema tako dugo, bojeci
se da postoji jaci razlog. Sada mi je sve jasno... Draga Ankice, suosjecam sa
tobom. (Sve nas ceka taj momenat, na zalost!) Dobro nam dosla nazad u blogerske
vode! на RECEPT ZA SREĆU
Tikvice su stvarno zahvalne za razne
kombinacije, lagane su, a vala i jeftine su onoliko... Ovo ne može da ne valja,
i ako uspem isprobaću i ovaj način. Imam još jedan "na čekanju", a
kaže ovako. Iseći tikvice na kolutove kao za musaku. Posoliti, pustiti samo
kratko da malo omeknu, 5-10 minuta, i svaku uvaljati u griz. Složiti jedan sloj
na pleh, a preko nekog jačeg sira, tipa feta, ili sjenički, ili neki tako,
stariji-suvlji-slaniji. Onda opet tikvice pa opet sir. Na kraju se zalije
jajima sa pavlakom, onako, k'o svaka musaka, da ogrezne. To mi je prepričala
koleginica s posla, nisam probala, a zvuči da je super, kao i ovo tvoje.
Pozdrav! на ZAPEČENE TIKVICE U RERNI i KEC IZ RUKAVA
Svaka cast, Vi ste spas za sve nas koji su
otisli od kuce a nisu naucili ove stvari! Savrseno objasnjeno, cak i za potpune
laike! P.S. Mislim da ce Vam za mjesec dana zasigurno moj momak poslati ruze
ili tako nesto :) на Slatki kupus
spremala sam ga juce,super mi je ispao a nikad
u zivotu nisam nista kuvala...super objasnjeno!! :-) на Slatki kupus
Imam pitanjce. Pocetnicko:) ja sam napravila
rolat, premazala zumancetom i sve je to bilo ok do trenutka kada je trebalo
prebaciti rolat u pleh. Nije postojao nacin da ga prebacim, a da mi se pritom
dno rolata kao i sam rolat ne raspadne. Jos kako je fil bio srednje vruc,
valjda je u dodiru sa testom ono jos vise omeksalo i bas sam imala muke.
Rezultat je prebacen rolat, ali je izgubio malo na obliku. Kako vi to radite???
на MESNI ROLAT U LISNATOM TESTU
Draga Miljana,baš mi je drago da si postavila
ovo pitanje.Kada sam pisala post za ovaj recept,dvoumila sam se da li da ubacim
i savet kako je najlakše preneti ovaj rolat u tepsiju pre nego što se stavi u
rernu, jer sam i sama naišla na isti problem.Onda sam mislila kako možda
preterujem u deljenju saveta,pa sam ipak odlučila da o tome ništa i ne pišem.U
pravu si! Nije baš jednostavno prebaciti nafilovanu pletenicu u tepsiju, a kada
sam ja rešavala ovaj problem uvidela sam da je najjednostavniji način da se to
uradi tako što se pek papir stavi na radnu površinu, a ne u tepsiju,da se na
pekpapir prebaci razvučeno lisnato testo,jer to nije nikakav problem,pa da se
tek onda, narežu ona krilca koja preplićemo u pletenicu,da se onda tek stavi
fil i kačkavalj i tu na tom pekpapiru isplete pletenica i uradi sve ono sa
žumancetom i susamom.Onda je vrlo jednostavno sve to preneti u tepsiju,jednostavno
podigneš pek papir,hvatajući levi i desni ćošak gornje i donje strane
papira,preneseš i на MESNI ROLAT U LISNATOM TESTU
Super si to prikazala, a ujedno dala i ideju
da i tikvice mogu biti filane kao paprika i to u raznim varijantama: mesnim i
povrtnim. Kako jako volimo tikvice, imam nekoliko sličnih recepata i znam da je
ovo odlično. U svakom slučaju, baš kako volim. наPUNJENE TIKVICE
nice job,very good awesome dish so beautifully
presented looks superb,hugs. наPUNJENE TIKVICE
Evo da javim rezultat: radila sam danas ovo, s
mljevenom puretinom, i mojem sinu bilo je odlično. Kako ja ne jedem ništa
leteće, moram vjerovati njegovom sudu. On je vrlo kritičan i nije ga lako
zadovoljiti, pa sam zato sigurna da je ovaj rolad super. Uglavnom, sigurno ću
ga objaviti i na svojem blogu. на MESNI ROLAT U LISNATOM TESTU
Bas mi je drago da si zadovoljna i da si se
odlucila za taj recept. Ja sam, osim sto sam volela da jedem mamine kiflice,
ovaj recept zavolela kad sam ih prvi prvcijati put u zivotu pravila (bez
ikakvog iskustva sa kiselim testom) a uspele mi super! Secam se i sada kako sam
bila ponosna na sebe, jer sam spremala posluzenje za neki svoj daaavni rodjendan,
kad mi je iz cistog izazova palo na pamet da ja nesto pripremim, a ne da odem i
da kupim sve gotovo :) Pravljene su nebrojeno puta, ali poslednji put su bile
naj-naj. Tada NISAM cekala na dugo kvasanje testa. Samo zamesila i ostavila
15-ak minuta, podelila i radiila. Onda su uvijene, na plehu rasle i kvasale,
bas su lepo porasle, a onda u rerni onaj zavrsni rast... Prvi put su mi toliko
napunile pleh da nije bilo ni malo razmaka medju njima, zalepile su se celom
duzinom (mada se lako odlepe), a obicno se zalepe po ivicama a sredine se ne
dodiruju. Takodje, mnogo se lakse radi sa testom koje je tek pocelo da kvasa
nego onim koje je наKIFLICE
Tvoj blog je zaista neprocjenjiv za sve
pocetnike u kuhanju...Treba imati dosta strpljenja, vremena i prije svega dobro
promisliti kako i sta prikazati i kojim redoslijedom. Sto je najvaznije -uvijek
si tu pri ruci, pa se 'ucenici' mogu vracati, pitati...a sve u intimnom
okruzenju svog' doma, bez srama ili osjecaja da nekome dosadjuju. Hvala u ime
pocetnika i svih nas koji uzivamo u tvojim receptima
kao i sam poćetnik u kuhanju dosta je
jednostavno objašnjenje i sa kuvara za poćetnike prvi put sam skuhao gulaš
prilig makarone nije skromno da sebe pohvalim zahvaljujući kuharu za poćetnike
i njemu pohvala. на GULAŠ JE OMILJENO JELO U MNOGIM DOMOVIMA
uvodna napomena je originalna...sve sto si
opisala je ....primenjivo za svaku domacicu koje ne moraju da su ocajne...
на DETOKSIKACIJA MOŽE DA POČNE
Ankica es impresioanante el invierno allá y
muy hermoso,que hermosas fotos,estaba impresionada!, acá sólo en el sur de
Chile podemos ver un poco de nieve y en la cordillera, me ha encantado tu pais
se ve muy bello. Nosotros estamos pasando un verano muy caluroso; de a poco voy
aorendiendo palabras en rumano o serbio,ímbrátisari si afectiunea,chao de cimos
al despedirnos. на PALENTA
Podseca me na detinjstvo... Bas sam danas
nostalgicna. Hvala Ti! на LENJA PITA
Jaaako mi se sviđa post. Pročitala sam ga
jutros, uz kafu, čim sam pristigla na posao i nisam ni otvarala novine (one
elektronske). Nego...svratite do mog bloga
http://last-good-day-of-the-year.blogspot.com/2011/01/umesto-hvala-dragoj-ankici.html.
Morala sam da se valjano zahvalim na nagradi koju sam od Vas dobila ;) на VARIJACIJA NA TEMU PITE S PROJINIM BRAŠNOM
Kakvi Brci, kao Dali! Hvala na linku za Brku,
nisam znala da ima sajt, a nisam stizala da pohvatam kada mu je emisija i da
sve pribeležim. Ne znam da li bu mi baš knjigu kupila, ali videćemo! на Hvala bogu te prođoše praznici, da dušu odmorim!
Jako me razveselio ovaj post, bas sam ga sa
uzivanjem procitala :) Ali ne mogu ti oprostiti sto ne videh makar u komadu tu
plecku ispecenu, ako ne mogu isecene komade... Pa, sad mi ostaje samo da
zamisljam, a obzirom da mi to usopte ne ide lose, hvala ti na ovoj inspiraciji
:) Svako dobro tebi, tvom shashkastom duhu i tvojoj porodici :) на PEČENA PLEĆKA U RERNI
odlično izgleda a vjerujem da je i jakoo
ukusno! Sunčani pozdrav iz Rijeke. Zondra Art на SLANA TORTILJA
Hehehehehe odlična pričica Ankice , baš ste me
razonodili pred spavanje, mala slatka pričica o čuvenim krofnama ! Svaka čast
na odlučnosti i istrajnoszi da uspete u poduhvatu zvanom " krofne" !
Veliki pozdrav! на O KROFNAMA JOŠ JEDNOM
Draga Ankice,divan tekst si napisala i zaista
si srećna što ovako razmišljaš.A i ja sam srećna što sam jutros naišla na tvoj
tekst i potsetila se šta su važne stvari u životu:)) Pozdrav! на Tako ti je to kad je čovek domaćica