9. 4. 2013.
7. 4. 2013.
BEZ REČI
PITA S JABUKAMA
http://kuvarzapocetnike.blogspot.com/2010/11/pita-sa-jabukama-u-secernom-prelivu.html
http://kuvarzapocetnike.blogspot.com/2010/11/pita-sa-jabukama-u-secernom-prelivu.html
Sve počinje ovako...
u razradi je otprilike ovako...
happy end izgleda obično ovako ili
u romantičnom zalasku sunca, živeli su srećno i veselo do kraja života....
Kako se sve to radi, pogledajte na linku:
16. 3. 2013.
Mleveno meso - lepo, sito, berićetno
IZBOR JELA OD MLEVENOG MESA
Mleveno meso pruža širok izbor mogućnosti pripreme.Izbor recepata sa mog bloga podjednako je dobar za svakodnevna jela, ali i za svečane trpeze. Većina recepata je propraćena fotografijama koje prate pripremu jela po fazama, tako da ćete lako i uspešno pripremiti svako od njih, čak iako ste apsolutni početnik.
Uživajte!
Pljeskavice
Faširane šnicle
Pljeskavice božanstvenog ukusa
Faširane šnicle od belog pilećeg mesa
Punjene tikvice
Punjene paprike
Punjeni paradajz
Sarma
Musaka
Ćufte u paradajz sosu
Ćufte u povrću
Rolat od mlevenog mesa
Mesni rolat u lisnatom testu
Špagete bolonjeze
Takos
Verujem da sam prilično popisala recepte s mlevenim mesom koje ćete pronaći ovde, na Kuvaru za početnike. Ipak, živ čovek greši, pa moguće je sasvim da sam ispustila neki lep i zanimljiv recept, kao npr. Sarmice od zelja ....
Mleveno meso pruža širok izbor mogućnosti pripreme.Izbor recepata sa mog bloga podjednako je dobar za svakodnevna jela, ali i za svečane trpeze. Većina recepata je propraćena fotografijama koje prate pripremu jela po fazama, tako da ćete lako i uspešno pripremiti svako od njih, čak iako ste apsolutni početnik.
Uživajte!
Pljeskavice
Faširane šnicle
Pljeskavice božanstvenog ukusa
Faširane šnicle od belog pilećeg mesa
Punjene tikvice
Punjene paprike
Punjeni paradajz
Sarma
Musaka
Ćufte u paradajz sosu
Ćufte u povrću
Rolat od mlevenog mesa
Mesni rolat u lisnatom testu
Špagete bolonjeze
Takos
Verujem da sam prilično popisala recepte s mlevenim mesom koje ćete pronaći ovde, na Kuvaru za početnike. Ipak, živ čovek greši, pa moguće je sasvim da sam ispustila neki lep i zanimljiv recept, kao npr. Sarmice od zelja ....
9. 3. 2013.
ŠPANSKA SELA ZA POČETNIKE
( Kako je izraz "španska sela" dospeo u naš jezik, u značenju za sve ono što ne razumemo i što nam je nepoznato, pogledajte ovde. Zanimljivo je!)
DOMAĆE TESTENINE ZA POČETNIKE
Svaki početnik u kulinarstvu, bar jednom je zafrljačio testo za kiflice u kantu, bar jednom je napravio pogaču tvrdu kao kamen i bar deset puta se zakljinjao, da će princes krofne, ubuduće, jesti samo u poslastičarnici.
Ovaj post je namenjen svima koji bi da se oprobaju u izradi kiflica i pogača, a naročito tih famoznih princes krofni!
Znam da svakodnevno vidite na nekoj društvenoj mreži, bar deset pogača koje predstavljaju pravo remek delo i sigurna sam, pomislite kako je to izvan vaših mogućnosti.
Osim toga, teško je u izobilju recepata, pronaći i onaj pravi, koji će, zaista, da uspe i vama.To znam iz ličnog iskustva, kada sam i sama pokušavala da napravim nešto iz pekarskog "arsenala". Dešavalo mi se, da iako uradim sve kako je rečeno u receptu, jednostavno, ono što sam pravila nije bilo ni nalik onome čemu sam težila.
Ovde ću vas uputiti na recepte po kojima sam u prvom pokušaju napravila i lepo na oko, i ukusno, domaće testo.
KIFLICE
Recept sam pronašla na Becook sajtu, a za njega sam se odlučila kada sam uvidela da izvorno potiče od meni drage, mamajac, Provereni recepti.Cooks&bakes. Znala sam da je to pravi recept za mene, kada sam u njenom postu, na blogu, pročitala da je to recept njene mame.Uvek verujem receptima koji se nasleđuju.
Testo je zaista izdašno, kiflice su božanstvene!
Na slici vidite kako su meni ispale, a recept sa detaljnim objašnjenjem pogledajte ovde.
Sigurna sam da ćete uspeti, kao i ja, iz prvog pokušaja.
POGAČA
Pogače sam pravila po receptu koji sam dobila od svekrve i to je pogača koja je vrlo jednostavna za izradu.Recept pogledajte ovde. Prilično sam se potrudila da detaljno opišem sve faze izrade, pa ako želite da se okušate, slobodno! Garantujem uspeh!
POGAČA CVET
Recept za testo, za ovu prelepu pogaču, pronašla sam na sajtu Coolinarka, na stranici koju uređuje None. Pogledajte recept sa detaljnim objašnjenjem ovde. None je tu dala sastojke za Vinogradarsku pogaču u duploj meri. Ja sam je bila i napravila i oduševila se testom.Nažalost, tu pogaču nisam stigla da fotografišem, ali ovu, Cvet pogaču sam uspela da spasim od zaborava. Način na koji se slaže Pogača cvet, možete pogledati i na ovoj zanimljivoj stranici Coolinarke, ovde.
Inače, preporučujem None kao velikog stručnjaka za testa i verujem da ćete uživati u njenim receptima za pogače koje su prava remek dela. Kada želite da fascinirate goste ili jednostavno, obradujete porodicu, potražite recept za pogaču na njenoj strani. Zašto? Zato što uvek uspete!
Za pogaču vam je najvažnije testo, a posle se igrate i izmišljate oblike...
PRINCES KROFNE
Sigurna sam da su mnogi početnici odustali od pravljenja princes krofni, jer gotovo pri svakom pokušaju uz neki novi, najbolji recept koji ste dobili od prijateljice ili jednostavno pokupili na netu, nešto krene naopako:
Ili ne uspe testo ili se fil razliva!
Posle dugogodišnje potrage (i bar stotinu razočarenja u ishod) za savršenim receptom za Princes krofne, konačno sam ga pronašla! Recept potražite ovde, i opet, Coolinarka, nego šta.
Ovo je jedini recept za Princes krofne koji sadrži detaljan opis kako se one pravilno peku. Videćete u čemu je trik.
Nažalost nemam fotografiju mojih princeza, trenutno, ali čim bude bilo, objavljujem.
Možda, neko od vas, pošalje fotografiju?
(Jutros, u mom inbox-u, osvanule su ove divne Princes krofne, moje drage prijateljice Jasne čiji blog, takođe, rado pratim.Kako je Jasna napravila ove princeze pogledajte ovde.)
Pišite kako su se vama pokazali ovi recepti. Nadam se da ćete biti zadovoljni ovim mojim izborom.
DOMAĆE TESTENINE ZA POČETNIKE
Svaki početnik u kulinarstvu, bar jednom je zafrljačio testo za kiflice u kantu, bar jednom je napravio pogaču tvrdu kao kamen i bar deset puta se zakljinjao, da će princes krofne, ubuduće, jesti samo u poslastičarnici.
Ovaj post je namenjen svima koji bi da se oprobaju u izradi kiflica i pogača, a naročito tih famoznih princes krofni!
Znam da svakodnevno vidite na nekoj društvenoj mreži, bar deset pogača koje predstavljaju pravo remek delo i sigurna sam, pomislite kako je to izvan vaših mogućnosti.
Osim toga, teško je u izobilju recepata, pronaći i onaj pravi, koji će, zaista, da uspe i vama.To znam iz ličnog iskustva, kada sam i sama pokušavala da napravim nešto iz pekarskog "arsenala". Dešavalo mi se, da iako uradim sve kako je rečeno u receptu, jednostavno, ono što sam pravila nije bilo ni nalik onome čemu sam težila.
Ovde ću vas uputiti na recepte po kojima sam u prvom pokušaju napravila i lepo na oko, i ukusno, domaće testo.
KIFLICE
Testo je zaista izdašno, kiflice su božanstvene!
Na slici vidite kako su meni ispale, a recept sa detaljnim objašnjenjem pogledajte ovde.
Sigurna sam da ćete uspeti, kao i ja, iz prvog pokušaja.
POGAČA
Pogače sam pravila po receptu koji sam dobila od svekrve i to je pogača koja je vrlo jednostavna za izradu.Recept pogledajte ovde. Prilično sam se potrudila da detaljno opišem sve faze izrade, pa ako želite da se okušate, slobodno! Garantujem uspeh!
POGAČA CVET
Recept za testo, za ovu prelepu pogaču, pronašla sam na sajtu Coolinarka, na stranici koju uređuje None. Pogledajte recept sa detaljnim objašnjenjem ovde. None je tu dala sastojke za Vinogradarsku pogaču u duploj meri. Ja sam je bila i napravila i oduševila se testom.Nažalost, tu pogaču nisam stigla da fotografišem, ali ovu, Cvet pogaču sam uspela da spasim od zaborava. Način na koji se slaže Pogača cvet, možete pogledati i na ovoj zanimljivoj stranici Coolinarke, ovde.
Inače, preporučujem None kao velikog stručnjaka za testa i verujem da ćete uživati u njenim receptima za pogače koje su prava remek dela. Kada želite da fascinirate goste ili jednostavno, obradujete porodicu, potražite recept za pogaču na njenoj strani. Zašto? Zato što uvek uspete!
Za pogaču vam je najvažnije testo, a posle se igrate i izmišljate oblike...
PRINCES KROFNE
Sigurna sam da su mnogi početnici odustali od pravljenja princes krofni, jer gotovo pri svakom pokušaju uz neki novi, najbolji recept koji ste dobili od prijateljice ili jednostavno pokupili na netu, nešto krene naopako:
Ili ne uspe testo ili se fil razliva!
Posle dugogodišnje potrage (i bar stotinu razočarenja u ishod) za savršenim receptom za Princes krofne, konačno sam ga pronašla! Recept potražite ovde, i opet, Coolinarka, nego šta.
Ovo je jedini recept za Princes krofne koji sadrži detaljan opis kako se one pravilno peku. Videćete u čemu je trik.
Nažalost nemam fotografiju mojih princeza, trenutno, ali čim bude bilo, objavljujem.
Možda, neko od vas, pošalje fotografiju?
(Jutros, u mom inbox-u, osvanule su ove divne Princes krofne, moje drage prijateljice Jasne čiji blog, takođe, rado pratim.Kako je Jasna napravila ove princeze pogledajte ovde.)
Pišite kako su se vama pokazali ovi recepti. Nadam se da ćete biti zadovoljni ovim mojim izborom.
3. 2. 2013.
JEDNOSTAVNO ŠPIKOVANO MESO
ŠPIKOVANA
SVINJSKA PLEĆKA
Šta znači špokovati meso?
Kada
želimo da poboljšamo ukus pečenog mesa, da mu dodamo aromu ili ga malo omastimo
iznutra, pribegavamo ovoj jednostavnoj doradi mesa za pečenje.
Špikovati
meso, praktično znači ubaciti kroz male
proreze u mesu manje komade dimljene, kvalitetne slanine. Često se, kao
sastavni deo špikovanja, podrazumeva ubacivanje i manjih parčadi čenova belog
luka, bibera... Ovako pečeno meso, ukoliko je posno, postaje sočno i aromatično.
Možemo špikovati i komade mesa koji su već prošarani masnoćom, kao što sam danas, ja to uradila sa svinjskom plećkom. Iako bi pečena svinjska plećka bila sama po sebi sočna, ja sam to uradila, jer sam želela da mi pečeno meso poprimi miris dimljene, suve, slanine.Zato sam koristila tek malu količinu slanine, iseckane na sitne parčiće.
U mojoj
kuhinji, inače, prilikom špikovanja, koristimo samo slaninu. Beli luk ne volimo, a ja, naročito, teško podnosim miris belog luka, koji se širi kućom prilikom pečenja.
Evo, kako se to radi!
Potrebno
je:
(za 5
osoba)
1,2 kg
svinjske plećke
15-tak
manjih parčića slanine
so
Priprema:
Pripremimo komad mesa koji ćemo špikovati, so i seckane parčiće slanine.Dobro će poslužiti nož sa oštrim zašiljenim vrhom.
Vrhom noža zasečemo mali otvor u mesu.Parče slanine umočimo u so, i u zasek u mesu, koji malo proširimo prstom, ubacimo slaninu.Trudimo se da pripremljenu parčad slanine ravnomerno rasporedimo u komadu mesa.
Kada završimo s ubacivanjem slanine, meso, po ukusu, osolino po površini , sa svih strana. Stavimo meso u posudu za pečenje, koju smo tek malo nauljili. Meso, takođe, tek malo poprskamo s uljem. Sipamo pored mesa, nikako preko mesa,(da se so ne bi spirala s mesa) pola šoljice vode, poklopimo vatrostalnu posudu i stavimo u rernu da se peče.
Ja sam meso pekla u staklenoj vatrostalnoj posudi u rerni koju sam uključila na 180 stepeni, oko 90 minuta.
Petnaestak minuta pred kraj pečenja, skinula sam poklopac s posude i uključila donji fen rerne kako bi tečnost, stvorena prilikom pečenja mesa, isparila. Ne bi trebalo forsirati fen rerne, tek malo, da se meso ne bi sušilo i skorilo spolja.
Pečeno meso izvadimo iz posude u kojoj se peklo. Rez na mesu, koji vidite, napravila sam još dok je meso bilo u posudi za pečenje, jer sam htela da proverim da li je ovaj komad svinjske plećke pečen, dovoljno i iznutra.Ostavite meso da se tek malo rashladi kako bi se lepše seklo.
Možete,prvo ovaj komad mesa da prepolovite....Na ovom preseku se lepo vide komadići slanine koju smo ubacili...
Na oval, lepo poslažete sočne komade mesa...
Ja sam dodala, kao prilog, pomfrit. Ovaj smrznuti, kupljen pomfrit ispekla sam u već vreloj rerni, dok sam čekala da se meso malo rashladi.Tako sam iskoristila već zagrejanu rerni da napravim jednostavano i brzo prilog za ručak.
Pofrit sam pekla u plitkoj tepsiji čije dno sam prekrila pek-papirom, nisam ga posipala ni malo uljem. Pekla sam ga uz upotrebu fena rerne.Posle desetak minuta jednostavno sam ga prebacila u činiju i posolila.
Deo tog pomfrita sam ubacila na oval...koji sam malo dodatno dekorisala . Nešto mi došlo...tako...
Dodala sam malo i zimske salate: filete kisele paprike i malo tartar sosa....
Kada sam dodala i supu, ovaj nedeljni ručak za moju porodicu bio je sasvim spreman.
27. 1. 2013.
JEDINSTVENA PILETINA I JEDNA SASVIM OBIČNA DEVOJKA
GOST KOGA
Otkrila sam je sasvim slučajno. U strimu na G+ ugledala sam sličicu
sendviča sa srculencima nacrtanim kečapom i čim sam pročitala naslov njenog
posta i nekoliko uvodnih rečenica, znala sam: Ona je moj gost koga sam čekala
toliko dugo!
Dijana je autor bloga «Jedna sasvim obična devojka» i na samom je
početku u ovom projektu. Ja sam pročitala sve njene postove i oduševljena sam
načinom na koji Dijana piše o različitim stvarima koji su sfera njenih interesovanja.
Zanimljivo je da iako nimalo pretenciozna da deli savete, oni nekako
nenametljivo i šarmantno dospevaju do čitaoca «između redova».
S obzirom da je ona jedna «sasvim obična devojka», neodoljivog šarma i
raznovrsnih interesovanja, a s posebnim darom da sve kaže jednostavno i jasno,
najbolje bi bilo da se sama predstavi:
«Ja sam Dijana,
dvadesetjednogodišnja studentkinja iz Beograda, volim slikanje različitim
tehnikama, pravljenje blokčića, nakita i drugih detalja… Kao i modu, kozmetičke
prozivode, hranu, kulturu Indije, svoju bucmastu kućnu ljubimicu i jos puno
toga ...
Slobodno
vreme za mene znači – kreativno vreme. Volim da stvaram.
Divan
je osećaj kad znate da ste odvojili malo vremena da napravite nešto za sebe ili
nekoga, a da ta sitnica može i da se
koristi, a ne da stoji samo kao ukras na polici ili bude zatrpana u nekoj
fioci.»
Dijana ima jedan zdrav i poučan pristup poimanju života i krasi je strpljivost, tako
nekarakterristična za mladost:
«Moja ideja je, ako već
ne mogu sada da nađem tu detelinu koja donosi sreću, mogu bar da je napravim i
ulepšam sebi te manje interesantne dane.»
I onda napravi sendviče koji će svakako ulepšati jedan sasvim običan
doručak ili vam posluži bakin kolač tako da odmah i pre nego što ga probate,
imate osmeh zadovoljstva na licu.
Dijanu sam pozvala da bude gost na mom blogu sa svojim receptom za
pripremu piletine, koji zadovoljava osnovne kriterijume Kuvara za početnike:
Jednostavno, lako i brzo za pripremu, a što je najvžnije, ne možete
pogrešiti!
Jedinstvena piletina
Od
kako sam prvi put spremala piletinu na ovaj veoma jednostavan, a moćan način, za drugu
varijantu i ne želim da znam ;) (bilo je varijacija na temu, ali ne,ovo
je najbolje!)
Potrebno je:
500 grama pileceg filea (koji seckam na kockice,ili bar pokušavam da to budu)
kašika do dve vegete
kašika do dve ljute paprike
brašno u maloj količini tek toliko da se piletina uvalja
Priprema:
1. iseckati belo pileće meso na kockice
2. sjediniti začin za soljenje, mlevenu ljutu papriku i brašno u količini tek toliko da se piletina uvalja
3. uvaljati iseckano belo pileće meso u mešavinu brašna i začina
4. Sve to sjediniti i pržiti na ulju po želji (maslinovo ili suncokretovo lično preferiram maslinovo)
Ringlu podesite na 2,5 što je optimalna toplota, kako bi u narednih 7 do 8 minuta jelo već bilo spremno.
Kao prilog koristim mileram (u mom okruženju poznat kao sos od pavlake - (hvala dragoj Milici za ovaj naziv) i malo bosiljka pošto je to jedan od začina koji meni odgovara, ili nekad kao ‘dekoraciju’ već drag mi peršun ili mirođija.
Ovo
jelo prosto ne može da ne uspe, pa čak i da ne znate apsolutno ništa da
spremite, vredi probati, navaditi se i konstantno uživati u ukusu ;)
Na kraju, zahvaljujem se Dijani na ovom divnom gostovanju i pozivam vas
da posetite njen blog: http://digolubovic.blogspot.com
15. 1. 2013.
KUGLICE OD KEKSA
Kuglice,
od onog što imaš
Kuglice
možete praviti na hiljadu načina, pridržavajući se nekog posebnog recepta ili
držeći se sastojaka koji su vam trenutno na raspolaganju.
Pred
praznike, koji su uglavnom prošli, pravilo se mnogo toga, pojelo se sve što je
bilo napravljeno i sada se vraćamo, polako, u normalne tokove...
Ukoliko
iznenada osetite "nedostatak" poslastica možete na brzinu napraviti kuglice od
nekoliko sastojaka koje nađete u svojoj kuhinji.
Kuglice
se prave brzo i jednostavno!
Kuglice
-300 gr mlevenog
keksa (možete i sami samleti keks koji imate)
-100 gr
margarina
-70 gr
šećera u prahu (šoljica)
-1
vanil-šećer
-1 kafena
kašičica cimeta
-3 pune
supene kašike ukusnog džema koji je prilično tečan (ja sam koristila «Premijin»
džem od šumskog voća)
-sok od
sveže ceđene narandže (možete iskoristiti i neki kvalitetan voćni sok koji
imate)
-malo
čokoladnih mrvica ili kokosovog brašna da uvaljate kuglice
Kao što
vidite nema ni oraha, ni lešnika, ni čokolade, nema gotovo ničeg
spektakularnog, a ipak sam dobila poslasticu izvrsnog ukusa.
Priprema:
1.Samlela
sam keks na mašinici za orahe.
2.Mleveni
keks sam posula sokom od ceđene narandže
3.umutila
sam margarin sa šećerpm, cimetom i vanil-šećerpm
4.Pomešala
sam keks koji se natopio sokom od narandže s umućenim margarinom
5.kada je
masa postala prilično ujednačena, napravila sam udubljenje u «testu» i tu dodala 3 pune kašike džema.Sve sam dobro
izmešala dok masa nije postala sasvim ujednačena.
Ja sam
koristila određeni džem, kao što vidite u sastojcima gore, ali vi možete
iskoristiti bilo koji džem koji vam je na raspolaganju. Važno je samo da taj
džrm bude tečniji malo. Ukoliko imate džem koji je prilično čvrst i teško se
razmazuje, slobodno ga razredite s nekoliko kašika vode. Džem daje notu ukusa
ali u ovom slučaju i dodatnu vlagu.
6.Masa
koja je postala zgodna za oblikovanje, može odmah da se oblikuje u kuglice.Čim
oblikujete kuglicu, uvaljajte je u kokosovo brašno ili čokoladne mrvice, ili i
ujedno i u drugo.Stavite ih u papirne korpice,ako ih trenutno imate.
7. Ostavite ih na kratko u frižideru, da se malo stegnu.
8.
Poslužite ih!
Naravno,
možete koristiti i druge sastojke koje imate ili volite, možete da isprobavate
razne kombinacije, sve dok se pridržavate samo jednog zahteva: morate imati
sastojak koji vezuje suve materije koje su sastavni deo kuglica koje pravite.
Toliko!
9. 1. 2013.
KROFNE ZA POČETNIKE
Koliko
ste puta, na pitanje kako se prave krofne, od veštih domaćica, čili odgovor: «
To ti je lako! Zamesi testo, ostavi ga da dokisne i eto ti krofne!»
Koliko
ste puta isprobali taj recept?
I, uvek
je nešto falilo?
Za sve
one koji su ubeđeni da nemaju talenat za krofne i koji su mislili da
pripremanje krofni krije neku posebnu tajnu, pripremila sam recept s detaljnim
opisom svih koraka u pripremi ove domaće poslastice!
Recept je
već bio objavljen, ali sada sam ga napravila preglednijim, s jasnim i izdvojenim
koracima u pripremi.
Nadam se
da će vam koristiti, jer sam se trudila da odgovorim detaljno na sva pitanja
koja se mogu pojaviti u toku izrade krofni.
KROFNE U
7 KORAKA
Sastojci:
1 sveži kvasac
2 žumanca
3 kašike šećera
1 kašičica soli
1 kg brašna (meko)
3 kašike suncokretovog
ulja
500 ml mleka
dosta
ulja za prženje krofni
šećer u
prahu
po želji
rastopljena čokolada
Priprema:
1.Prvo
stavite kvasac da dokisne.
To se
radi tako što u jednu šolju za belu kafu stavite kvasac,dodate kašičicu čećera
i kašičicu brašna i sve zalijete mlekom koje je sobne temperature.Sve to što
ste stavili u šolju trebalo bi da zauzima 1/3 njene zapremine.
Stavite
tako potopljen kvasac na toplo mesto,ako koristite šporet jer pravite
npr.supu,stavite tu šolju pored šerpe u kojoj se kuva supa.Da bi kvasac
narastao,dokisnuo,potrebna mu je umerena toplota.Tako nećete čekati večnost da
poraste do ivica posude u kojoj je.Dakle kada kvasac naraste toliko da izgleda
kao da će da pokipi iz šolje,spreman je za dalju upotrebu.
2.Prinesite
sve što je potrebno za rad na krofnama
Najbolje
je da dok čekate kvasac prinesete sve što vam je potrebno,a pored gore
navedenih sastojaka potrebna vam je:
- jedna
vangla ili zgodna posuda u kojoj ćete zamesiti testo,
- jedna varjača,
- jedna
oklagija
- jedna
čaša ili šolja kojom ćete «vaditi» krofne, tj.praviti kolutove od testa
- bilo bi
zgodno da se tu nađe i jedna kuhinjska vaga.
3.
Zamesite testo od navedenih sastojaka
Sada kad
je sve spremno i kad je kvasac narastao idete ovim redom:
1. U vanglu
sipajte prvo brašno i to tako da u kesi od 1 kg ostane 150 gr.
Preostalih
150 gr brašna biće potrebno kasnije za razvlačenje testa.
2. Napravite
udubljenje u brašnu u koje ćete staviti
so,šećer,dva žumanca,tri kašike ulja, nadošao kvasac i pola litre mleka koje
ima sobnu temperaturu.
*(U tom
smislu je najbolje da kada znate da ćete praviti krofne izvadite mleko iz
frižidera kako ne bi bilo hladno, a ako ste impulsivni i sami sebe iznenadite
odlukom da pravite krofne, najbolje je da
hladno mleko prvo sipate u jednu posebnu posudu tako da npr.400 ml mleka
iz frižidera pomešate sa 100ml vruće vode i, eto odmah imate mleko sobne
temperature.Ništa se neće primetiti u ukusu krofni!)*
Dakle
ispred vas je vangla sa svim sastojcima koji su potrebni:
Uzmite
varjaču i krenite da mešate sastojke lagano u koncentričnim krugovima sve više
zahvatajuću brašno.
Osetićete
da postaje sve teže da mešate testo varjačom, ali izdržite taman toliko da
testo koje mesite izgleda kompaktno i da se
prave oni tzv.šklobuci, tj.mehurićivazduha.
Dakle, važno
je da shvatite da je momenat kada prestajete da mesite testo, onaj kada je
testo gusto,pojavljuju se mehurići, testo prosto diše,i nemojte se plašiti da
niste uspeli ako je testo i dalje veoma lepljivo.Sve je baš kako treba.
4.Ostavite
testo da dokisne oko 30 minuta
Testo pokrijte čistom kuhinjskom krpom i stavite na
toplo mesto.
Ako je
potrebno da mu obezbedite prijatnu toplotu da ono naraste, jer recimo u kuhinji
trenutno ne spremate ništa drugo, pomoćiće vam ako vanglu sa testom stavite na
šerpu sa vrelom vodom, tako će brže, na toploti vode iz šerpe,da naraste.
Međutim, najčešće
je dovoljno da bude samo u toploj prostoriji....
Pola sata
kasnije, provirite ispod krpe.Kakvo je? Jel' naraslo? Jel' došlo do ivica
vangle? Jel' bar dva puta veće od onog što ste pre pola sata ostavili?
Ako je
tako sad je vreme da nastavite dalje.
Ako ne, sačekajte
još malo.Vaše krofne zaslužuju strpljenje.
5.
Razvucite test
Sad kad
je testo poraslo, po stolu ili radnoj površini kuhinje, koji su čisti i suvi,
poprašite preostalo brašno iz kese.
Zatim,
varjačom ili rukom iz preokrenute vangle izvadite testo.Ono je lepljivo ali vi
ćete ga samo ovlaš promesiti po posutom brašnu, ne trudeći se da ga naročito
stiskate i mesite.
Činite to
kao da vam je cilj da ga sa svih strana «dohvatite» brašnom kako ne bi bilo
lepljivo, jer hoćete da ga razvučete oklagijom.
Kada ste
dobili takvo testo, sada uzmete oklagiju i ne pritiskajući snažno,već sve
lagano i nežno razvucite testo, ravnomerno, tako da bude debljine otprilike 8 mm.
Kažem
otprilike, nećete sigurno meriti debljinu, ali od oka procenite da bude nešto
malo tanje od 1 cm.E sad smo skoro
tu,kod krofni!
6.Vađenje
krofni i prženje
-Kada ste
razvukli testo na željenu debljinu,stavite na šporet šerpicu u kojoj mogu da se
prže tri krofne i naspite što bi se reklo dva prsta ulja.
-Uključite
ulje da se greje,ali ne na najaču temperaturu,već npr. na dvojku.
-Zatim
uzmite čašu kojom ćete «vaditi» krofne i to tako trudeći se da maksimalno iskoristite
razvučeno testo.
*Znači
trudite se da čašom odvojite krofnu,ali je ostavite na mestu,odmah do nje
drugu,tako da bude što manje testa koje ćete vaditi kao višak između krofni.Taj
višak samo stavljajte pored, ne bavite se njim, jer dok ovo radite, greje vam
se ulje na šporetu.*
-Otprilike
kada «izvadite» prvih 10 krofni proverite ulje, da li se zagrejalo.
*Najbolji
način da to odredite je ovaj koji sam pronašla na sajtu «Coolinarka», gde jedna
dama otkriva da je temperatura ulja idealna za prženje krofni, onda kada u ulje
umočite dršku varjače i kada ono krene da peni oko nje.Drugi način je da
jednostavno probate prvu turu od tri krofne pa će vam se samo reći....Ali još
nismo stigli do prženja!
-Ako je
ulje dovoljno ugrejano za prženje uzmite prvu krofnu, stavite je ispred sebe na
onu istu površinu na kojoj ste razvukli testo i blago je stanjite, zatim to
uradite i sa drugom i trećom.
Stanjite
je tako da je blago razvučete na debljinu oko pola cm, nešto malo deblje nije
greška.
-Sada
prvu krofnu spuštate u ulje na stranu koja je kad ste je razvlačili bila gore.
Dakle ona
površina koju ste gledali dok ste je nežno razvlačili ide prva na ulje...Odmah
tako postupite i sa preostale dve.
-Gledajte
šta sedešava.Da li rastu? Super,tako i treba.
Neka
raste brže neka sporije? Nije greška! Sve će, na kraju, kad ih okrenete u ulju
viljuškom, narasti.
-Da li
dobijaju zlatastu boju?Odlično!
-Da li su
naglo potamnele?Ništa strašno,samo je ulje bilo previše vrelo,umerite
temperaturu.
Tačno
ćete, posle nekoliko isprženih krofni, znati koliko je potrebno da ulje bude
toplo.
-Kada
vidite da su porumenele s jedne strane okrenite da se prži i druga strana.
U početku
ćete nestrpljivo okretati krofne, pa ćete više puta vraćati da se prže i sa
jedne i sa druge strane, ali brzo ćete uvideti koliko je tačno potrebno da se
krofna isprži, tako da ima zlatnu boju prženog testa i beličasti obruč po
sredini.Ovo je opis, kako izgleda krofna spolja.
-Kad su
ispržene slažite ih u jednu tepsiju prekrivenu salvetama koje će upijati višak
masnoće.Kad popunite red pospite ih šećerom u prahu.
Tako dok
se jedne krofne prže, druge vadite iz testa, dodatno ih razvlačite na debljinu od
oko pola cm.
Prava ste
kuvarica ili majstor za krofne,sve pršti oko vas i širi se miris koji će sve
ukućane dovesti u kuhinju.
Ostatke
testa blago zamesite ponovo trudeči se da testo samo spojite kako biste ga
ponovo razvukli.Nemojte ga puno valjati po brašnu,stiskati i mesiti,jer će biti
tvrdo.
Od tih
restlova, kada ih ponovo umesite i razvučete, napravićete još 6-8 krofni ali
ove, neće imati savršrn oblik kruga jer ćete se truditi da dok ih»vadite»
maksimalno iskoristite testo.Tako ćete praviti razne oblike, hteli ili ne, a
uvek će se posebno dopadati najmlađima.
7.
Poslužite ih!
Kada
ispržite sve krofne, pošećerite ih i poslužite znaćete da ste uspeli ako je
vaša krofna meka, iznutra gotovo šuplja, nije masna, (natopljena uljem), već
mirisna i neodoljiva. Vaše krofne su uspele ako nestanu za tren oka i ako vas
budu pitali kad ćete ih ponovo praviti.
Ako niste
uspeli, a to je jednostavno nemoguće, posle ovako detaljnog opisa, dođe mi da
dođem kod vas i da ih lično napravim!
Ipak, ne
odustajte posle prvog puta, krofne su magične, neodoljive, a koliko takvih
stvari poznajete?
Na kraju
predlog da istopite čokoladu za kuvanje na način kako pripremate glazuru za
kolače i da jedan deo krofni prelijete čokoladom ili ih jednostavno umačete u
čokoladu, dok ih jedete...sa mlekom.
Napomena:
Prilikom
prženja smanjuje se količina ulja, pa povremeno, dodajte, da ga ima dovoljno da
krofne plivaju u njemu.
Znajte da
dosipanjem ulja rashlađujete njegovu temperaturu, pa uvek malo sačekajte da
ulje dostigne optimalnu zagrejanost.
Takođe, u
toku prženja, taloži se na dnu šerpe višak brašna koje če sigurno početi da
tamni i zagoreva ako se smanji količina ulja, a tada se i neprijatno oseća.
Izbegnite
ovu neprijatnost dovoljnom količinom ulja u šerpi.
1. 1. 2013.
PRVI DAN PRVOG MESECA TRINAESTE GODINE
«JA VOLIM SAMO SEBE, SVOG PREDIVNOG SEBE»
Prvi post na blogu Kuvar za početnike objavila
sam 29. novembra 2009. godine.Ušla sam u petu godinu postojanja ovog bloga koji
je postao sastavni deo moje dnevne rutine i što bi rekao naš predsednik:
«Poraslo dete, osamostalilo se (šmrc,šmrc)!» Mašala!
Nikada nisam objavila ni jedan post 01.01.
bilo koje godine, pa sam sad poželela da to uradim. Postala sam zavisnik o svom
blogu, posećujem ga dnevno čak i kada ne objavljujem nove postove,
«prelistavam» stranice i moram da priznam da često uživam u tome. Volim svoje
nekulinarske tekstove, kao i tekstove
koji su se često pojavljivali kao prateći deo nekih recepata, iz razloga što
oni predstavljaju svojevrstan zapis o mojim tadašnjim razmišljanjima i
osećanjima. Ovaj kuvar je i neka vrsta dnevnika o jednom razdoblju u mom
životu.
Često, kada sam osorna i ljuta na život, posle
čitanja tekstova na svom blogu doživim preobražaj u pravog anđela, jer
iskrenost, koju nalazim u tim tekstovima, pobuđuje ono najbolje u meni, dobrotu
i ljubaznost. Iskrenost koju sam «uhvatila» u tim, nekim tekstovima, je kao
konzervirana blagodet koja leči dušu. Bar moju...
Možda vi, moji čitaoci, nemate takav
doživljaj, a ja vam ne zameram zbog toga, jer meni je sasvim jasno da se nije
rodio onaj koji se može svideti celom svetu i nemoj te mi zameriti na mišljenju,
da sve što ljudi pišu i stvaraju pisajući, ipak potiče iz neke unutrašnje
potrebe i pre svega, u tom smislu, predstavlja zadovoljenje te potrebe.
Dopadljivost nekog štiva uvek je nus pojava samostalnog života nekog teksta
koji dopre do drugih ljudi.
«KAKAV RADOSTAN DAN, PTICE PEVAJU ALELUJA»
Prvi januar 2013. godine je najlepši prvi
januar ikad. Kada sam otvorila vrata terase, svoje spavće sobe, dočekao me je
predivan, sunčan dan. Breza, koja je kraljica mog malog dvorišta, blistala je
na tom suncu spokojna u svojoj lepoti. Bila je prva koja me je pozdravila i
poželela sreću. Taj dožvljaj čiste radosti je moja prva dragocenost prvog jutra
nove godine. Ceo ovaj dan, prožet je osećajem da mi predstoji jedna vrlo važna
godina i ja sam, kao nikada do sada, ispunjena verom da će se sve dovesti u
red.
Ja, jednostavno, to znam.
Taj osećaj je prava blagodet s obzirom na to
da sam u protekle četiri godine prošla kroz vrlo neprijatna, turbulentna
dešavanja na polju posla.
Hodala sam po tankoj ivici između propasti i
spasa, između nove šanse i gubitka svega stečenog u proteklih 20 godina rada.
Najveći strah je bio, da u takvim uslovima, ne izgubim sebe ali i onog, čoveka-stvaraoca,
u svom suprugu. Naime, shvatila sam da gubitak tla pod nogama, u poslu kojim se
bavite, ne znači samo gubitak novca, dugovanja po raznim osnovama i promenu
načina života, promenu kako percipirate sami sebe i kako vas percipiraju drugi
ljudi. Najopasniji je strah koji osećate, beznađe koje unižava sve vredno u
vama.
Plašila sam se da ću u jednom trenutku pasti,
pod tim udarima nevolja i da posle toga, nikada više neću biti ista.
Srećom, u toj pustolovini, imala sam pravog
«ratnog druga» koji me je nosio kada sam padala, i srećom, padali smo pokošeni
nesnosnim pritiskom, nekako naizmenično, pa smo mogli da se pomažemo. Uvek je
jedno, nosilo na plećima ono drugo...
Istina je jedna jedina i vrlo jednostavna:
rad! Radili smo i radimo 12 sati svakog dana u nedelji, a takav tempo nam
predstoji i u ovoj godini. Jedina razlika između tog, iznurujućeg, rada do sada
i ovog koji predstoji je svetlo na kraju tunela: «Svjetlost počinje tihim
menjanjem mojih pobuda»
Sada vidim da sam svojim ličnim radom i radom
svog «ratnog druga» skoro doplivala u sigurne vode i sada sam ubeđena da ću u
tome uspeti.
«ONO ŠTO ME STALNO PLAŠI ZVUČI POZNATO»
«Ruke su mi bile na oltaru mnogo godina» i to
što se krije «iza zavjese» ne plaši me. Ne, više ne! Naučila sam da nije bitno
ono za šta se molite, niti kome su molitve upućene, već mir koji nalazite u utešiteljskoj
moći molitve i poniznosti ega.
Naučila sam da neizvesnost, onoga što se krije
iza zavese, ne primam sa strahom, već znatiželjom čoveka koji zna da svaki prozor otkriva neki novi pogled na svet. Želim da otvorim još mnogo prozora iza mnogih zavesa.
Bez straha.
REZIME
Pisanje ovog bloga oplemenilo je svaki moj
dan. Praćenje i čitanje blogova drugih autora često me inspiriše za neke male
stvari u životu, ali i one velike i dragocene pomake. Čitanje pametnih tekstova, koje pišu pametni ljudi, daje mi veru da postoji dobro na ovome svetu koje smo
skloni da previdimo u svakodnevno stampedu obaveza koje imamo, problema sa
kojima se suočavamo. U protekloj godini otkrila sam nekoliko autora veoma
kvalitetnih blogova i nadam se da ću i ove godine uživati u receptima mojih
omiljenih foodblogerki, u opservacijama i razmišljanjima blogera koji se bave,
nazovimo to, građanskim novinarstvom, radujem se budućim projektima mnogih
kreativno-umetničkih blogera.
Sve u svemu, dobro je! Živi smo, zdravi smo,
nek tako i ostane! Svima, još jednom želim srećnu novu 2013.godinu, zdravlje i uspeh u
ostvarivanju svojih želja i zamisli.
Пријавите се на:
Постови (Atom)