Potrebno je:
4 jaja
4 šoljice šećera
2 šoljice ulja
1 šoljica mleka
6 šoljica brašna
1 prašak za pecivo
1 vanil šećer
Čokoladna glazura:
½ margarina
300 gr čokolade za kuvanje
1 šolja mleka
300 gr kokosovog brašna
Priprema:
Uključite rernu da se zagreje na 180˚.Za pečenje ovog kolača koristićemo veliki pleh koji se dobije zajedno sa šporetom, dakle tepsija odgovarajuće veličine za vašu rernu, pa odmah izvadite rešetku iz rerne koja služi da regulišemo visinu pečenja u posudama koje su manje od promera rerne.Tepsiju podmažite i poprašite je brašnom.Ako ste navikli da koristite pek-papir,može i tako...
Sada samo pratite slike i napravižete jednostavan i vrlo ukusan kolač:
PRIPREMA
U dublju zdelu za mućenje stavite 4 jaja i 4 šoljice šećera
i mutite mikserom....
ako vas nervira izražavanje mera šoljicama, evo je
šoljica koja je merodavna za sve kolače na mom blogu...
mutite jaja i šećer dok ne dobijete onaj poznati penušav
izgled dobro umućenih jaja....
onda u tako umućena jaja dodajte sve ostalo:
2 šoljice ulja,1 šoljicu mleka,6 šoljica brašna,
1 prašak za pecivo,1 vanil šećer....
I, onda, bez uključivanja miksera koristite njegove mutilice kako biste ugrubo promešali sve sastojke.Ovo radite zbog toga da se ne digne oblak brašna svuda oko vas, jer kad biste odmah ovoliku količinu brašna
počeli da mutite uključenim mikserom, rasprašili bi ste brašno po kuhinji, garderobi, licu....Tek kad potopite brašno u umućena jaja uključite mikser i normalno umutite testo, dok ne postsne lepo i glatko...
Evo još jednog osvrta na šoljice...
Dakle, nije ni šolja za nes kafu, a nije ni ona fildžanka,
od dva srka...U svakom slučaju, kad je mera šoljica,
važno je da u jednom receptu za sve sastojke koristie
šoljicu iste veličine,tako održavate srazmeru sastojaka...
Nije bitno da li je vaša šoljica identična šoljici autora recepta
važna je srazmera sastojaka....
Dakle,prvo malo ručno potopite brašno u umućena jaja
pa onda mutite mikserom
sve dok ne dobijete lepu,glatku masu....
Umućeno testo prespite u već pripremljenu tepsiju i
pecite u zagrejanoj rerni 20 minuta,na srednjoj visini.
Kad se kolač ispeče izvadite ga iz rerne i isecite na kocke
željene veličine.Ostavite kolač da se hladi....
Prepolovite margarin
i jednu polovinu isecite na manje komade u šerpicu
u kojoj ćete kuvati fil.Uključite ringlu....
brzo dodajte izlomljenu čokoladu
dospite šolju mleka,e evo je i velika šolja kao mera
sastojci glazure se zagrevaju....
a vi im mutilicom pomognite da se lepo sjedine...
čokolada i margarin se tope dok se mleko zagreva
i osetićete predivan miris čokoladnog pudinga...
kad fil krene da krčka...
pustite da vri samo kratko i uklonite ga sa ringle...
Sada treba samo da se ohladi....
Dok se fil hladi,taman imate dovoljno vremena
da rasklonite kuhinju...kao da u njoj ništa niste radili...
Na sto stavite tepsiju sa kolačima,rashlađen fil,kokosovo
brašno koje ste sipali u činiju i tanjir
za slaganje gotovih kolača...
onda lepo sednete i na miru završite svoje kolače....
U fil umočite prvo bočne ivice kolača
pa onda gornju i donju stranu...Važno je da kolač
ne natapate čokoladom, jer nećete imati dovoljno fila,
već ga samo ovlaš oblažete filom...
koristeći jednu ruku za čokoladu...
a drugom rukom ćete ga uvaljati u kokosovo brašno
i ređati na tanjir...
sve dok ne potrošite sav fil ....
Čupavci!