O TORTI U KRATKIM CRTAMA
«Bomba»
torta, u osnovi, pravi se od dva rolata i dva fila.Potrebno je napraviti dva
rolata koja se isfiluju jednim filom i kad se stegnu, iseku se na parčad
debljine oko 1 cm. Tim kolutovima rolata, obloži se ovalna posuda, pa se onda u
to udubljenje od rolata sipa drugi fil, ređaju preostali kolutovi rolata,
nasipa fil ponovo, i sve tako, dok se činija i udubljenje od rolata ne ispuni
slojevima fila i rolata. Na kraju, zadnji red se prekriva kolutovima rolata.Ovaj
završni sloj će posle, kad činiju preokrenemo, biti osnovica torte, njena donja
kora.
Ovako
složena torta ostavi se u frižideru, da se dobro stegne, najbolje preko noći, a
sutradan, činiju prokrenemo na poslužavnik, i oslobodimo ukalupljenu tortu,
koju nećemo filovati spolja, jer sva lepota ove torte je u njenom izgledu.
Njena
lepota je u jednostavnom i rustičnom izgledu. Ona je raskošna lepotica kojoj
nije potrebno nikakvo kinđurenje.
Kako je dobila naziv? Pretpostavljam da je nekada nekog svog tvorca podsetila na bombu izgledom, a verovatno se nekad aludira i na njen bombastičan ukus.
KAKO SAM JE, TAČNO, TEMPIRALA
Želela
sam da istaknem kontrast između kolutova rolata i fila. Odlučila sam se da
napravim tamno testo i beli fil kojim ću ispuniti unutrašnjost torte. Ovaj fil
će biti u kontrastu s tamnim testom rolata i spolja će se videti na mestima
šupljina gde se spajaju ivice ovalnih oblika parčadi rolata. Rolate sam
filovala takođe svetlim filom, koji je nežnu, smeđu boju, dobio od mlevenih
pečenih lešnika.
Formula:
ROLAT X 2
+ FIL S LEŠNICIM + BELI FIL
POTREBNO
JE:
Za jedan rolat:
5 jaja
5 kašika
šećera
5 kašika
brašna
3 kašike
kako praha
Za fil s lešnicima:
250-300
gr mlevenih pečenih lešnika
1,5
šoljica mleka
250 gr
margarina
200 gr
šećera u prahu
Beli fil:
12 kašika
šećera
9 kašika
brašna
½ l mleka
kašičica
ekstrata vanile ili dve kesice vanil šećera
100 gr
bele čokolade
500 ml
umućene slatke pavlake
Izrada:
Uključite
rernu da se zagreje na 180˚C. Pripremite tepsiju srednje veličine. Rolat
pravimo od 5 jaja, pa bi ona velika tepsija, koja ide uz šporet, bila prevelika
za količinu testa koju ćemo dobiti.Dno tepsije prekrite pek-papirom.
Razdvojte
belanca od žumanaca. Umutite čvrst sneg od belanaca, a zatim odmah umutite i
žumanca sa šečerom, penasto, sve dok ne dobiju svetlo žutu boju.Umućenoj masi dodajte postepeno i
sneg od belanaca. Ja uvek, ovaj deo mućenja, obavljam ručnom mutilicom.Tako, čini mi se testo bude vazdušastije.
Dodajte smesi, kašiku po kašiku, brašna i kakao. Kada sve dobro umešate, umućenu masu
prelijte u tepsiju i stavite u rernu da se peče.
Rolat će
se brzo ispeći, budite oprezni, testo je gotovo već za deset minuta. Pogledajte
da li se ivice rolata odvajaju od stranica tepsije. Probodite testo viljuškom i
videćete, već je gotovo, tu oko desetog minuta pečenja. Pečeno testo za rolat izvadite
iz rerne. Prebacite ga na čistu kuhinjsku krpu, odstranite pek-papir i urolajte
ga.
Dok se
ovaj prvi rolat pekao, za tih deset
minuta, vi ste već umutili testo i za drugi rolat. Tako, sada odmah, u istu
tepsiju, stavljate nov pek-papir, sipate umućeno testo za rolat, stavljate u
rernu i već za desetak minuta, imate pečeno testo za drugi rolat. Sve ponovite
što ste radili i sa prvim testom: iz rerne, na čistu krpu, skidate pek-papir i
urolate testo.
Fil sa pečenim lešnicima
Ovo je
vrlo jednostavan fil za izradu.Ja sam koristila svoje iskustvo sa pravljenjem
fila za tortu «Bela rada». Ovde sam sada, umesto oraha, upotrebila lešnike.
Ukoliko kupite već pečene lešnike samo ih sameljite. Ukoliko imate lešnike koji
nisu već pečeni, stavite ih u onu istu tepsiju koju ste oslobodili od testa za
rolat i pecite ih u već vreloj rerni desetak minuta. Ja sam rernu bila
isključila i uz pomoć fena rerne lepo ispekla lešnike. Kada se budu ispekli , posle desetak minuta,
izvadite ih napolje i trljajući ih o dlanove skinite im tamnu «košuljicu».
Ostaće potpuno «goli» i beli. Imaju taj divan miris od pečenja u rerni,
Sameljite ih. Stavite ih u jednu činiju i prelijte 1,5 šoljicom mleka koje ste
zagrejali do ključanja.Ostavite da lešnici upiju mleko i da se potpuno ohlade.
Umutite
margarin sa šećerom u prahu.Najbolje je da margarin pre mućenja bude van
frižidera, bar pola sata, kako bi bio mek i pogodan za mućenje.Dovedite mu
temperaturu na sobnu, pa će se lako i lepo, penasto, umutiti.
Kada se
mlekom natopljeni lešnici prohlade, na istu tu sobnu temperaturu, spojite ih s
umućenim margarinom, sve dobro promešajte i fil za rolate je spreman.
Sada, taj
fil, od oka podelite na dva dela i svaki rolat premažite filom i urolajte ih.
Ovako
pripremljene rolate uvijte u elastičnu foliju i odložiti u frižider. Ovde
možete i prekinuti izradu torte, pa nastaviti sutra, kao ja, ili možete, posle
dva sata da nastavite rad na torti.
U svakom
slučaju, u nastavku, pripremite drugi fil.
BELI FIL
Pola, od
oka, pripremljene količine mleka za ovaj
fil, stavite u šerpu da se zagreva. U posudi za mućenje pomešajte šećer, brašno
i vanil šećer.Dodajte mleko i umutite kao kad pravite puding. Pazite da mleko
dodajete postepeno kako se ne bi stvarale grudvice. Kada mleko u šerpi bude na
ivici da provri, sipajte umućenu masu u mleko i sve dobro promešajte. Smanjite
odmah temperaturu ringle, ako treba, izmaknite malo da se dno rashladi, jer
ovaj fil nikako ne sme da zagoreva. Kuva se na tihoj vatri uz stalno mešanje
dok se u potpunosti ne zgusne. Kada ga skuvate izmaknite ga u stranu.
U drugoj
posudi rastopite belu čokoladu. To možete uraditi i na pari, ali ako ste
pažljivi i strpljivi, poslužiće i jedna šerpica u kojoj ćete rastopiti
čokoladu.
Rastopljenu
belu čokoladu odmah dodajte u beli fil. Sve umutite dobro mikserom.Ostavite da
se hladi.
Umutite slatku
pavlaku da bude potpuno čvrsta.
U
rashlađeni beli fil dodajte kašiku po kašiku umućenu slatku pavlaku, mešajte
ručno, kako bi fil bio vazdušast.
SKLAPANJE TORTE
Ovalnu
posudu, odgovarajuće zapremine obložite elastičnom folijom.Foliju postavite iz
dva dela, tako da se njene trake preklapaju na dnu posude i ostavite ih da vise
u dovoljnoj dužini , tako da možete, posle kada složite tortu, da je preklopite
preko testa i tako praktično zaštitite od sušenja ili upijanja mirisa iz
frižidera.
Rolate
koji su se stegli u frižideru, isecite na parčad debljine oko 1 cm.
stavite
prvi kolut u centar posude i onda nižite, slažite kolutove rolata sve dok ne
obložite činiju iznutra.
Sipajte
određenu količinu belog fila, pa poređajte red kolutova rolata. Sada možete,
radi boljeg uklapanja kolutova, neki od njih iseći na pola, sve kako se bude
javljala potreba da se popune praznine. Sipajte ponovo beli fil, pa poređajte
sledeći red kolutova rolata i tako sve dok ne dođete do vrka činije.
Logično
da ćete ovo slaganje završiti s kolutovima rolata.
Napominjem
da beli fil, kada ga sipate u činiju, razvučete dobro do stranica činije u koju
slažete tortu. Važno je da taj fil izbije dobro u šupljine koje se javljaju na
spojevima ovalnih oblika kolutova rolata. Taj fil će biti ravna bela površina
kada tortu budete oslobodili iz ovog kalupa.
Kada
završite slaganje torte, prekrite je onom elastičnom folijom koju ste ostavili
da visi sa strana činije.
Ostavite
tortu u frižideru da se dobro stegne.
Najbolje,
sutradan, smaknite foliju kojom ste poklopili činiju u kojoj je torta,u stranu,
stavite tacnu licem okrenutom prema torti i preokrenite činiju.
Skinite
činiju.
Skinite
foliju.
Torta je
gotova.
Ukoliko
želite, možete dodati neke prikladne ukrase pri samom dnu torte...
To je sad
sve stvar ukusa ili inspiracije.
Ja nisam
ništa dodavala.
Meni je
bila savršena, baš ovakva kakva je ispala. Ipak....
ŠTA BIH IZMENILA U RECEPTU
Kada bih
ponovo pravila ovu tortu učinila bih sledeće izmene:
Smanjila
bih količinu brašna na 4 kašike, jer se dodaje 3 kašike kakao praha.
Narendala
bih malo narandžine kore u testo.
Nafilovane
rolate bih poprskala sokom od sveže isceđene narandže, pa bih ih tako naprskane,
uvila u foliju i ostavila da se stegnu u frižideru.
Sada mi
je žao što se nisam setila da joj prilikom dodavanja onog belog fila, dodam i
malo «Premijinog» džema od šumskog voća. Iako ne volim da ističem posebno neke
proizvođače, pravim iznimku, i ističem da ovaj džem ima kvalitet vrhunske
poslastice. Posebno je zgodan za kolače, jer je vrlo tečan i može se prosto
kašikom posipati po testu, filu, palačinkama. Retko koji kupovni džem možete
tako iz tegle da koristite. Obično moraju da se razrede vodom.
Mislim da
bi presek torte bio mnogo raskošniji da sam po belom filu posula koju kašiku
ovog divnog džema.
Takođe,
potrudiću se da do sledećeg puta, kada nameravam da primenim sve ove dopune,
savladam tehniku pravljenja ružica od čokolade.Mislim da samo takve ruže
zaslužuju da krase podnožje ove torte.
KAKVA JE TORTA
Divna.
Potrebno joj je da odleži kako bi upila vlagu i aromu filova. Nije
preslatka.Dovoljno slatka. Oseća se prijatan ukus i aroma lešnika.Volela bih da
je rolat bio sočniji.Zato bih sledeći put učinila one, gore, navedene izmene.
U svakom
slučaju, niko se nije požalio. Znam samo da se tražilo parče više.
REČ DVE O PRAVLJENJU KOLAČA
Ovim postom želim da ukažem na nekoliko važnih stvari za sve početnike:
Kada naučite da pravite jednu vrstu kolača, svoje iskustvo u radu sa tim testom i filom možete upotrebiti za izradu mnogih poslastica.
Možete videti, da iako nisam imala neki poseban recept za ovu tortu, ja sam se poslužila idejom o njenom izgledu i načinu konstruisanja, a testo i filove sam pravila ugađajući sopstvenom ukusu i zamislima.
Beli fil koji sam pravila za ovu tortu, u osnovi je fil za Ledene kocke, fil za lešnike je u osnovi fil koji se pravi za tortu Bela rada...
Tako nastaju mnoga jela i mnoge poslastice.Želim da istaknem, da je dovoljno savladati izradu dva - tri testa i nekoliko filova i onda možete da se poigravate i izrađujete svoje sopstvene kolače, baš onakve kakve želite, po sopstvenom ukusu.
Tako je i sa drugim jelima.
Nikada se nemojte obeshrabriti tuđim umećem, misleći da nikada nećete moći savladati tako puno recepata za tako puno jela ili kolača.
Istina je da su mnogi recepti izvedeni iz nekoliko osnovnih recepata, sve ostalo je stvar mašte, rastućeg umeća i neprestnog istraživanja i isprobavanja ukusa, pristupa, i kombinacija namirnica.
Ja mislim.