SARMICE OD ZELJA
Potrebno je:
(za 5 osoba ili 25-30 sarmica)
600-700 gr mlevenog mesa
1 luk
Šolja pirinča
Suvi začin po izboru
ili so
3-4 veze zelja
Malo ulja
Malo brašna
Napomena:
Sastojci koje sam pobrojala potrebni mogu se izmeniti u
sastavu, ako želite da pravite fil samo od mesa, izbacite pirinač (a onda računajte da će fila biti malo manje za istu količinu mesa).
Takođe,
sarmice možete savijati i od drugog zelenog lišća, kao što je blitva.Meso je po vašem izboru.
Količina zelja ili blitve varira samo u tom smislu što ćete
kada kupujete lišće, morati da procenite da li je ono dovoljno veliko da vam
omogućava da ga savijete kao sarmu. Ponekad su u jednoj vezici liske različitih
veličina, pa morate uzeti više veza kako bi ste imali dovoljno dobrog lišća.
Uvek kupujte samo ono lišće koje je jedro, sveže, zdravo.
Lišće blitve je čvršće pa je pogodnije za početnike.
Sarmice od zelja(blitve) su jednostavno jelo za pripremu ukoliko ste iskusni.Za početnike ili one koje ih prave prvi put napisala sam recept sa detaljnim upustvima, predviđajući sve moguće dileme koje bi mogle da vas muče.
Priprema:
Napravite fil za sarmice:
Glavicu luka sitno iseckajte i prodinstajte na ulju. Dodajte
mleveno meso i uz mešanje i razbijanje grudvica varjačom, propržite ga, vodeći
računa da se ne lepi za dno šerpe.
To se najbolje postiže podešavanjem toplote ringle na
srednju vrednost. Kada meso počne lepo da se dinsta bez grudvica, poklopite
šerpu i pustite da se krčka na tihoj vatri dok vi pripremate pirinač.
Pirinač dobro operite u zdelici, pa kad voda kojom ga
ispirate postane čista, bistra, dodajte ga u meso koje je sada pustilo dosta
safta. Promešajte, da se sve ujednači i sklonite sa ringle.
Sada fil osolite kako volite: uobičajenim suvim začinom ili
ako želite samo so, biber.Tu se pitate vi :
Šta koristite i koje začine volite?
Ostavite fil po strani dok pripremate lišće.
Priprema lišća za sarmice:
Stavite, u jednu dvolitarsku šerpu, vodu da provri.
Svaku lisku operite dobro, pod mlazom vode. Odaberite listove koji
su odgovarajući: zdravi i dovoljno
veliki.
Skratite peteljke lišća do samog lista.
Sa svakog lista, oštrim, tankim nožem, odstranite zadebljanu,
srednju žilu lista do površine samog lista. To se najlakše radi kada list
položite licem na dasku za sečenje i horizontalnim povlačenjem oštrog noža kroz
tu središnju žilu odstranite njen ispupčeni deo.
Možda ćete u početku zakidati i list, ali to je jednostavna
“operacija” koju ćete brzo uvežbati.
Uzmete po tri-četiri lista za vrh i potopite u vrelu vodu
koja vam je na šporetu, držeći lišće za vrhove. Držie ih tako nekoliko sekundi,
samo da omekšaju, pa ih izvucite i
položite na neki poslužavnik. Ponovito ovo sa svim lišćem.
*(Nije zgodno da ubacite lišće u vodu, naročito lišće zelja,
jer se ono brzo zbari, pa kad ga izvadite napolje bude prekuvano, previše
mekano i slepi se jedno za drugo, pa ih je teško razdvojiti, a da ih ne pokidate.
Ja sam ranije posipala po lišću, koje poslažem u tepsiju,
vrelu vodu, a onda bi tu vodu brzo prosipala iz tepsije…Međiim, nisam bila
zadovoljna ni ovim načinom.Dešavalo mi se da dosta donjih listova ostane
prilično netaknuto vrelom vodom, pa je pucalo prilikom savijanja.
Najzadovoljnija sam kada to lišće bućnem u vrelu vodu na
nekoliko sekundi, samo da omekša. Ukoliko se plašite da ćete se opariti vrelom
vodom, možete da koristite one hvataljke za roštilj.
Ja sam se uvežbala pa ga spuštam rukom u vruću vodu, onako
kako sam vam rekla: tri –četiri lista prvo spustim držeći ga za vrhove, prvo
onom stranom gde sam odstranila peteljke, pa onda samo na kratko i drugom
stranom.
Voda koja vam je provrila nije potrebno da ključa dok to
radite. Držite je tako vrelu na isključenoj ringli. Dovoljno je vruća. Ukoliko
bi salno ključala, bilo bi više nego izvesno da bi ste se opekli.)*
Sve pripremljene sastojke stavite na sto.
Na fotografiji možete videti da sam koristila i lišće blitve koje je srcolikog oblika.
Smestite se udobno
i savijte sarmice: na svaku lisku stavite malo fila, preklopite bočnu stranu,
jednu pa drugu, urolate od mesta gde ste odstranili peteljku prema vrhu i
slažete sarmice u šerpu.
Malo fila...
Preklopite jednu pa drugu stranu....
Na kraju savijete u rolnicu...
Kada složite sve sarmice u šerpu, nalijte ih vodom, hladnom naravno.
Voda bi trebalo da dopire do polovine poslednjeg reda
sarmica. Nemojte je nalivati u nivou preko sarmica, jer bi počele da se podižu
i plivaju po šerpi.
Stavite ih na ringlu da jelo provri, zatim, smanjite
temperaturu da sarmice krčkaju na tihoj vatri. To znači da krčkaju, ali ne burno ili ne
tako, da skroz utihnu, pa da se samo pare u mlakoj vodi.
Posle pola sata sarmice su skuvane.
Skuvane sarmice
Sarmice pre i posle kuvanja
*Sada ih samo zapržite belom zaprškom:
U manji tiganj sipajte ulja, toliko da ga ne upije pola varjače brašna, koje
ćete dodati kad se ulje zagreje.Ukoliko se to desi, dospite još malo ulja, tako
da imate prilično tečnu zapršku.Čim brašno malo procvrči na ulju, saspite
zapršku u vodicu između sarmica. Da bi se ujednačila gustina, protresite malo
šerpu na ringli.Isključite ringlu i pustite da sve lagano vri još minut-dva.
* Ukoliko želite, možete zapršku u potpunosti da izostavite. Naročito ako ste na nekom režimu ishrane koji
zabranjuje brašno.Ništa posebno nećete promeniti ukus sarmica,osim što će tečnost u kojoj su se kuvale biti
bistra.
Poslužite ih uz kiselo mleko.