14. 3. 2014.

PIZZA OD STAROG HLEBA




STARI HLEB - RESTART
(Ne bacajte stari hleb! Dajte ga, bar vrapcima.)

HRSKAVA PIZZA OD STAROG HLEBA

stari hleb

Potrebno je:
(za 5 osoba)

Stari hleb (2/3 vekne)
3 jaja +1 jaje
malo soli
malo bibera
1 svež paradajz
malo praške šunke
nekoliko parčića kulena
kačkavalj
feta sir
susam
origano
masline...
spisak nastavite prema vašem ukusu
ili trenutno raspoloživim namirnicama

Napomena: Sastojci koje sam pobrojala nisu „bogom dani“. Koristila sam ono što sam zatekla u frižideru. Svako može da dodaje sastojke po sopstvenom ukusu. Jedino je bitno, da se iznađe način povezivanja parčića hleba. Ja sam koristila samo jaja, bez dodavanja mleka, jer sam želela da hleb u ovoj „pizzi“ ostane hrskav. Takođe, želela sam da jelo bude rastresito, da može da se konzumira rukama i da svako, sam aranžira svoje zalogaje. To znači da možete da uzmete zalogaj koji je samo hrskav hleb, ili hleb sa šunkom i sirom, sa paradajzom...Razumete?

hrskava pizza


IZRADA:

jela od starog hleba


Uključiti rernu da se zagreva na 180°C - 200°C
Tepsiju izabrati prema količini koju spremate. Ja sam uzela moju veliku okruglu tepsiju, prečnika 32,5 cm. Pokriti dno papirom za pečenje.
Iseći hleb na parčad oko 2 cm debljine, pa svako parče iseći na kockice dimenzija 2x2 cm. Mislim, približno, naravno. Količina isečenog hleba na kockice, trebalo bi da prekrije dno tepsije.To će biti podloga ove rastresite i hrskave pizze.

Umutiti 3 jaja viljuškom, u jednoj dubljoj posudi i posoliti ih, prstohvatom soli. Možete dodati i biber, ako volite.Ubaciti parčiće hleba u činiju s umućenim jajima i uvaljiti ih, brzo, mešajući rukom, tako da svako parče, koliko je to moguće dohvati malo umućena jaja. Presuti ovaj hleb u tepsiju i rukom rasporediti  parčiće ravnomerno, da formirate podlogu.
Ukoliko vam se desi da imate šupljine, jer niste dobro procenili potrebnu količinu hleba, jednostavno, dodajte još parčića hleba popunjavajući praznine.

Sada, umutite još jedno jaje, malo ga posolite i polijete sav hleb u koncentričim krugovima.
Dodajte malo tanko isečenih kolutića kulena, na trake narezanu šunkaricu, male kockice feta sira, može i po koja maslina (ja ih nisam imala, nažalost), kriške svežeg paradajza. Sve pospite origanom i susamom i stavite na desetak minuta u vrelu rernu.
Posle deset minuta izvucite tepsiju napolje i pospite bogato rendanim kačkavaljem, tj. tvrdim sirom koji imate ili volite.
Dopecite u rerni, još desetak minuta ili taman toliko da se sir istopi.
Gotovo!

Ovaj doručak možete servirati i velikom kašikom. Odlično sa slaže sa nekim dobrim čajem od voća.
Prijatno.

upotreba starog hleba


12. 3. 2014.

SARMICE OD ZELJA - U SLICI I REČI



SARMICE OD ZELJA ILI BLITVE

SARMICE OD ZELJA

Potrebno je:
(za 5 osoba ili 25-30 sarmica)

600-700 gr mlevenog mesa
1 luk
Šolja pirinča
Suvi začin po izboru
ili so
3-4 veze zelja
Malo ulja
Malo brašna

Napomena:
Sastojci koje sam pobrojala potrebni mogu se izmeniti u sastavu, ako želite da pravite fil samo od mesa, izbacite pirinač (a onda računajte da će fila biti malo manje za istu količinu mesa).
 Takođe, sarmice možete savijati i od drugog zelenog lišća, kao što je blitva.Meso je po vašem izboru.
Količina zelja ili blitve varira samo u tom smislu što ćete kada kupujete lišće, morati da procenite da li je ono dovoljno veliko da vam omogućava da ga savijete kao sarmu. Ponekad su u jednoj vezici liske različitih veličina, pa morate uzeti više veza kako bi ste imali dovoljno dobrog lišća.
Uvek kupujte samo ono lišće koje je jedro, sveže, zdravo.
Lišće blitve je čvršće pa je pogodnije za početnike.
Sarmice od zelja(blitve) su jednostavno jelo za pripremu ukoliko ste iskusni.Za početnike ili one koje ih prave prvi put napisala sam recept sa detaljnim upustvima, predviđajući sve moguće dileme koje bi mogle da vas muče.

Priprema:

Napravite fil za sarmice:

fil za sarmice od zelja


Glavicu luka sitno iseckajte i prodinstajte na ulju. Dodajte mleveno meso i uz mešanje i razbijanje grudvica varjačom, propržite ga, vodeći računa da se ne lepi za dno šerpe.
To se najbolje postiže podešavanjem toplote ringle na srednju vrednost. Kada meso počne lepo da se dinsta bez grudvica, poklopite šerpu i pustite da se krčka na tihoj vatri dok vi pripremate pirinač.
Pirinač dobro operite u zdelici, pa kad voda kojom ga ispirate postane čista, bistra, dodajte ga u meso koje je sada pustilo dosta safta. Promešajte, da se sve ujednači i sklonite sa ringle.
Sada fil osolite kako volite: uobičajenim suvim začinom ili ako želite samo so, biber.Tu se pitate vi :  Šta koristite i koje začine volite?
Ostavite fil po strani dok pripremate lišće.

Priprema lišća za sarmice:
lišće zelja spremno za sarmice


Stavite, u jednu dvolitarsku šerpu, vodu da provri.
Svaku lisku operite dobro, pod mlazom vode. Odaberite listove koji su odgovarajući: zdravi i  dovoljno veliki.
Skratite peteljke lišća do samog lista.
Sa svakog lista, oštrim, tankim nožem, odstranite zadebljanu, srednju žilu lista do površine samog lista. To se najlakše radi kada list položite licem na dasku za sečenje i horizontalnim povlačenjem oštrog noža kroz tu središnju žilu odstranite njen ispupčeni deo.
Možda ćete u početku zakidati i list, ali to je jednostavna “operacija” koju ćete brzo uvežbati.
Uzmete po tri-četiri lista za vrh i potopite u vrelu vodu koja vam je na šporetu, držeći lišće za vrhove. Držie ih tako nekoliko sekundi, samo da omekšaju, pa ih izvucite i  položite na neki poslužavnik. Ponovito ovo sa svim lišćem.

*(Nije zgodno da ubacite lišće u vodu, naročito lišće zelja, jer se ono brzo zbari, pa kad ga izvadite napolje bude prekuvano, previše mekano i slepi se jedno za drugo, pa ih je teško razdvojiti, a da ih ne pokidate.
Ja sam ranije posipala po lišću, koje poslažem u tepsiju, vrelu vodu, a onda bi tu vodu brzo prosipala iz tepsije…Međiim, nisam bila zadovoljna ni ovim načinom.Dešavalo mi se da dosta donjih listova ostane prilično netaknuto vrelom vodom, pa je pucalo prilikom savijanja.
Najzadovoljnija sam kada to lišće bućnem u vrelu vodu na nekoliko sekundi, samo da omekša. Ukoliko se plašite da ćete se opariti vrelom vodom, možete da koristite one hvataljke za roštilj.
Ja sam se uvežbala pa ga spuštam rukom u vruću vodu, onako kako sam vam rekla: tri –četiri lista prvo spustim držeći ga za vrhove, prvo onom stranom gde sam odstranila peteljke, pa onda samo na kratko i drugom stranom.
Voda koja vam je provrila nije potrebno da ključa dok to radite. Držite je tako vrelu na isključenoj ringli. Dovoljno je vruća. Ukoliko bi salno ključala, bilo bi više nego izvesno da bi ste se opekli.)*

Sve pripremljene sastojke stavite na sto.
 Na fotografiji možete videti da sam koristila i lišće blitve koje je srcolikog oblika.

Smestite se udobno i savijte sarmice: na svaku lisku stavite malo fila, preklopite bočnu stranu, jednu pa drugu, urolate od mesta gde ste odstranili peteljku prema vrhu i slažete sarmice u šerpu.
 
Malo fila...
                                             Preklopite jednu pa drugu stranu....

                                                Na kraju savijete u rolnicu...

Kada složite sve sarmice u šerpu, nalijte ih vodom, hladnom naravno.

Voda bi trebalo da dopire do polovine poslednjeg reda sarmica. Nemojte je nalivati u nivou preko sarmica, jer bi počele da se podižu i plivaju po šerpi.
Stavite ih na ringlu da jelo provri, zatim, smanjite temperaturu da sarmice krčkaju na tihoj vatri. To znači da krčkaju, ali ne burno ili ne tako, da skroz utihnu, pa da se samo pare u mlakoj vodi.
Posle pola sata sarmice su skuvane.

skuvane sarmice od zelja
                                                               Skuvane sarmice
sarmice od zelja
                                         Sarmice pre i posle kuvanja

*Sada ih samo zapržite belom zaprškom:



U manji tiganj sipajte ulja, toliko da ga ne upije pola varjače brašna, koje ćete dodati kad se ulje zagreje.Ukoliko se to desi, dospite još malo ulja, tako da imate prilično tečnu zapršku.Čim brašno malo procvrči na ulju, saspite zapršku u vodicu između sarmica. Da bi se ujednačila gustina, protresite malo šerpu na ringli.Isključite ringlu i pustite da sve lagano vri još  minut-dva.

* Ukoliko želite, možete zapršku u potpunosti da izostavite.  Naročito ako ste na nekom režimu ishrane koji
zabranjuje brašno.Ništa posebno nećete promeniti ukus sarmica,osim što će tečnost u kojoj su se kuvale biti
bistra.
sarmice od zelja


Poslužite ih uz kiselo mleko.
sarmice od zelja













9. 3. 2014.

KOLAČ S BUNDEVOM





prevrnuti kolač s bundevom


PREVRNUTI KOLAČ S BUNDEVOM

Ovo je kolač za koji se može reći: Nešto staro, nešto novo i nešto pozajmljeno. Staro, zato što sam ga napravila koristeći stari i oprobani  recept za testo, novo jer sam ga pravila na nov način, kao prevrnuti kolač za koji postoji bezbroj recepata i nešto pozajmljeno, upravo zbog velikog broja recepata koje sam već videla na drugim blogovima ili na televiziji. Zapravo, gledala sam na 24h kitchen, kako je jedna zanimljiva kuvarica pravila karamel za svoj prevrnuti kolač s jabukama i lisnatim testom. Izvinjavam se, nisam zapamtila ime...  Bilo kako bilo napravila sam kolač koji je ukusan i sočan, pa ukoliko želite, možete i vi, po ovim upustvima.



Porebno je:

Za nadev od bundeve:

Oko ½ kg rendane bundeve (može i manje: 300-400 gr)
100 gr margarina
1 čaša šećera

Testo:

3jaja
250 gr šećera
250 gr brašna
100 gr magrarina
1 dl mleka ili jogura
2 praška za pecivo

Za posipanje kolača, malo mlevenog šećera i cimeta.
Tepsija koju ja koristim ima prečnik 32,5 cm.

Priprema:

Uključite rernu da se zagreje na 180°C.

U šerpicu stavite 100 gr margarina i 1 čašu šećera. Zagrejati i mešati dok se masa ne karamelizuje.
Masu prelijte po dnu tepsije, trudeći se da ga pokrijete po celoj površini ugrubo. Po karamelu pobacajte rendanu bundevu i stavite, odmah, u rernu, na srednji nivo.
Dok se bundeva krčka u karamelu u zagrejanoj rerni, pripremite testo. Ukoliko ste početnik slobodno kliknite na vezu kojom sam markirala reč "testo" Odvešće vas do recepta u kome sam veoma detaljno već opisala kako se pravi ovo testo.

Umutite testo:

Razdvoje žumanca i belanca. Umutite belanca u čvrst sneg.
Umutite žumanca sa šećerom i 100 gr margarina. Margarin koji je omekšao na sobnoj temperaturi iseckajte na manje komade. Tako se brže i lepše dobije dobro umućena kompaktna masa.
Pomešajte umućena belanca sa umućenim žumancima. Dodajte 250 gr brašna u koje ste stavili 2 praška za pecivo. Zamešajte testo, postepeno dodajući 1 dl mleka ili još bolje jogurta. Testo koje ćete dobiti biće prilično gusto.

Bundeva u rerni je već omekšala i stopila se sa karamelom. Izvadite tepsiju iz rerne i brzo sipajte testo preko bundeve i karamela.
Pomozite se malo donjom stranom kašike ili silikonskom špatulom, da testo na brzinu „razvučete" po celom dnu tepsije. Ovo testo nije tako žitko kao uobičajeno testo za patišpanj, pa mu pomozite da se ravnomerno rasporedi po tepsiji.
Vratite kolač u rernu i narednih pola sata pecte u rerni koju ste zagrejali na 180°C.
Posle pola sata, otvorite rernu, bocnite testo u sredinu viljuškom, trebalo bi biti gotovo.
Izvadite kolač iz rerne. Prekrite tepsiju tacnom odgovarajućeg obima i pažljivo prevrnite.
Skinite tepsiju. Poprašite kolač šećerom u prahu pomešanim s cimetom.
Gotovo! Možete kolač jesti i vruć i hladan, s mlekom ili uz kaficu, sam, bez dodataka. Kako god, uvek ćete reći:  
  „ Mmmmm...božanstveno!“

prevrnuti kolač sa bundevom
 Kolač s bundevom možete praviti na sto načina.
Može da se pravi i kao pita, po receptu koji sam vam pokazala u postu

Pita sa bundevom na moj način
Pita sa bundevom na moj način

Napomena:

Ukoliko nemate tacnu odgovarajućeg prečnika, koju bi ste uporebili za poklapanje tepsije i prevrtanje kolača, možete jednostavno, u tu svrhu , da upotrebite papir za pečenje. Pokrijte tepsiju papirom i prevrnite kolač na njega. Sve ostalo, kako ćete ga seći i služiti, zavisi od vas.

prevrnuti kolač sa bundevom
 Da li ćete praviti prevrnuti kolač s bundevom ili pitu s bundevom, odlučite sami. Lepo je kako god okrenete ili preokrenete.Ja sam pravila i kolač i pitu. Imala sam 1 kg bundeve, pa mi bilo žao da je ne iskoristim. Taj kg izrendane bundeve sam podelila u srazmeru 1/3 u prvrnuti kolač, 2/3 u pitu. Što znači da za kolač možete da upotrebite i 300-400 gr rendane bundeve


                                                      Pita sa bundevom na moj način  




6. 3. 2014.

LJUBAVNO PISMO



Onaj osećaj kad ostanete sami sa sobom, pa postanete svesni svega što se propustili da iskoristite kao argument u raspravi.
Onaj osećaj kad rezimirate svoje odnose s drugim ljudima koji vas drže u niskom startu, a ne možete ništa, jer kad bi ste potrčali, pre nego što opali startni pištolj, bili bi ste diskvalifikovani...
Onaj osećaj kad izgubite nekoga, do koga vam je veoma stalo, jer ste imali moćne filtere autocenzure,
pa ste rekli
manje nego što je bilo potrebno...
Onaj osećaj nelagodnosti kada ne možete da zaspite 
jer premotavate "film"
proživljenog dana...


Možda bi trebalo na vreme shvatiti 
da popuštanje
nije uvek
odraz mudrosti...
a svakako nije sredstvo 
samoočuvanja, jer 
ljubav nije samo 
spremnost na žrtvu,
kompromis 
do samoodricanja...
Ljubav 
je
i
kad volimo sebe
upravo
to je preduslov
da volimo
 i druge.

Pokažite, slobodno,
da volite sebe
ali da vas to ne sputava 
u brizi i ljubavi 
za druge.
Napišite 
jedno malo...

LJUBAVNO PISMO


U Kuvaru za početnike, ručak je ovde 
 ili možda ovde
a večera bi mogla biti i ovde.


sprema se za 
10 minuta
Ručak na brzinu


spremaju se 25 minuta

Špagete "Bolonjeze"
sprema se za 45-50 minuta

Karfiol iz rerne

Ljubavno pismo 
može da se uradi i vezom,
kao što su to radile
naše majke,
naše bake...
Važno je samo
da bude 
veselo!
Fotografiju "kuvarice" napravio i dozvolio da objavim, moj tvitter drugar Milivoje...


Napomena: Crtež i pismo preuzeti sa interneta, a autori su, iako genijalni, za sada nepoznati (meni). Ukoliko se jave, rado ću dodati autorske oznake.

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...