21. 3. 2011.

DORUČAK ZA POČETAK DANA, A KONOPAC ZA PRESKAKANJE


OMLET

Šta za doručak i zašto ga ne bi trebalo preskakati

Često ćete u tekstovima koji se bave zdravim navikama i ishranom pročitati da je doručak najvažniji obrok i da ga nikako ne bi trebalo preskakati.Međutim, u praksi, doručak je obrok koji se najčešće preskače.Mnogi će reći da nisu gladni čim ustanu, da nemaju vremena za doručak jer rano ustaju i žure na posao ili školu.S druge strane, svi odrasli imaju vremena za prvu kafu koja se tako uzima na prazan želudac, a mnogima je kafa i cigareta jedini svetli momenat početka dana.
Deca odlaze u školu bez doručka i za vreme velikog odmora zaposedaju obližnje pekare, jedu grickalice, piju gazirane sokove...Tako i roditelji, burek, rol-viršla ili pecivo,uz jogurt, počaste se na pauzi za doručak i teraju dalje.Jeste li primetili, da u gradu ima najviše lokala u kojima su pekare, ali odmah pored njih je i apoteka?Pekara-apoteka-pekara –apoteka.To smo mi! Posle dugogodišnje ishrane po pekarama prelazimo u apoteke po preparate za gorušicu, bolje varenje, nešto za suzbijanje bola u stomaku ili glavobolju.
Kad gledate američke filmove uvek imate scenu gde se porodica u jutarnjim satima okuplja u kuhinji i jedu cerealije sa mlekom.Ali tamo ima i školski autobus, deca nose užinu u školu, tamo to nije blam...
Preskakanje doručka je vrlo opasan sport.Izbegavajte ga! Doručak može biti i prepečeni hleb i čaj.Dok ste u kupatilu stavite vodu da provri i parče hleba u toster.Za pet minuta imate topao čaj i parče toplog hrskavog hleba.Probajte i videćete da kasnije u vreme pauze za ručak nećete osećati glad i treskavicu jer vam je pao šećer.Kasnije ćete biti racionalniji u izboru užine koju uzimate dok ste na poslu ili školi, jer vas glad neće terati da preterujete u količini i kaloričnosti tog obroka. Tada će vam, možda, biti dovoljna i jabuka ili manji sendvič, sa posnim mesom i zelenom salatom. Dakle, doručak, kao prvi obrok daje vam dovoljno energije da započnete dan efikasno, bilo da učite ili radite, ali omogućava vam i održavanje normalne telesne težine.Iako se mnogima čini apsurdno, i smatraju da  ako smanje broj obroka da će smanjiti i ukupan unos kalorija, u stvarnosti naše telo funkcioniše drugačije.Izgladnjivanje šalje signal našem telu da čuva rezerve masti i onda imate onu čuvenu varijantu: ništa ne jedem, a ni malo nisam oslabio! Istina je da jedete pogrešno, onda kad ste gladni i kad su vam oči glavni organ u ishrani.Ne kaže se za džabe:»U gladi su velike oči!»Kad ste gladni imate želju da taj neprijatan osećaj neutrališete i tada ćete sigurno preterati sa unosom kalorija, jer mozgu je potrebno bar 10 minuta da registruje sitost.U tih deset minuta vi ste već pored uobičajenog obroka pojeli i  nešto slatko i tako zadovoljni, preopterćenim stomakom, kada se zbog potreba varenja krv slije u želudac, žudite da  prilegnete jer ste baš lepo siti i pospani...Problem je samo u tome što ste tada još na poslu ili školi i što od vaše efikasnosti zavise mnoge druge stvari. 
Gde god da se tada nalazite, bez obzira da li ste na poslu ili ste malo posle obilnog obroka prilegli da dremnete, tada nastupa taj famozni momenat lepljenja sala jer ste uneli više nego što je potrebno.Vaše telo je pametno, ponaša se racionalno, ono čuva višak pretvarajući ga u masne naslage.
Dakle, zbog zdravlja, izgleda i efikasnosti doručak je prvi korak u novom danu.Nije kasno da promenite navike ako to do sada niste činili, a ako ste roditelj naučite vašu decu ovoj zdravoj navici. Naučite ih da doručkuju, tako će svima biti bolje...To je nematerijalno investiranje u budućnost koje ima stvarne materijalne efekte.Nije potrebno biti ekonomski stručnjak pa izračunati kolike su uštede u zdravstvu i koliko je veća produktivnost rada ljudi koji su zdravi.Biti zdrav nije teško, samo se treba disciplinovati.

Šta sve može da se sprema za doručak?
Evo nekoliko varijanti:

I
Prepečeni hleb
Čaj

II
Prepečeni hleb sa premazom margarina
Čaj

III
Prepečeni hleb
Jogurt
Kuvano jaje
Čaj

IV
Jaje sa šunkom
Parče hleba
Jogurt

V
Topli sendvič
Čaj

VI
Omlet
Jogurt ili čaj

VII
Kornfleks ili musli po izboru sa jogurtom ili mlekom
Čaj

VIII
Uveče možete da dve-tri kašike muslija pomešate sa rendanom jabukom.Ujutro ćete imati divan osvežavajući obrok koji će vam dati dovoljno energije do užine.
Čaj će vas lepo zagrejati u zimskim danima, ali kad dođe leto, možete popiti sveže ceđeni sok od nekog voća...

Sigurna sam da sve ovo već znate, ostaje jedino da primenite u praksi.

OMLET

Za dve osobe:

2 jaja
malo šunke
malo pavlake
prstohvat soli
malo ulja za podmazivanje tiganja

Tiganj podmazan sa dve tri kapi ulja stavite na ringlu da se zagreva dok pripremate jaja.
U tanjir razbite dva jaja, posolite i umutite žustro viljuškom.Na zagrejan tigan saspite jaja, kao da pravite palačinku i kad primetite da se jaja «suše» usled pečenja,tj. da gornja strana postaje svetlija i gubi vlažnost poređajte dva – tri parčeta šunke, i rasporedite jednu kašiku pavlake po sredini omleta. Tada viljuškom ili nekom zgodnom alatkom iz kuhinje, preklopite omlet na pola.Možete da ga preklopite i na četvrtinu, okrenite ga da se malo ispeče i strana koja je bila gore.Servirajte, na dva tanjira, tako što omlet prepolovite,nožem.Poslužite jogurt i čaj i doručak je gotov za deset minuta.Omlet od dva jaja je bogat doručak koji će vas dugo držati sitim.To će vam omogućiti da u međuvremenu, dok se ne vratite kući, pojedete nešto malo tek da se osvežite.Kad dođete kući nećete pregladneti, a to vam opet omogućava da jedete onoliko koliko vam je zaista potrebno.
Omlet možete da pravite i bez šunke.Dovoljna je i pavlaka ili krem sir.

 Važno je samo da temperatura bude lepo umerena
i da donja strana ne izgori dok pripremate šunku i pavlaku.
Ako ste početnik, pripremite sve pre nego 
što saspete umućena jaja u zagrejan tiganj
i onda na miru i radite sve
 kao pravi iskusni majstor za doručak.



12. 3. 2011.

ROLAT SA BANANAMA




Rolat kao poslastica


Rolat se obično pravi od testa koje zovemo patišpanj. Pravilo za ovo testo glasi: koliko jaja – toliko kašika šečera – toliko kašika brašna. To je i najpoznatije testo koje se koristi za razne torte. Naravno, kreativni ljudi su izmislili razna testa za kore torti i različite načine da napravite rolat. Tako postoje brojni recepti za rolate koji se ne peku već se određeni fil uvija u oblandu ili se recimo svi sastojci na određeni način povežu i oblikuju uz pomoć folije u oblik valjka, pa kad se sve stegne i malo odstoji u frižideru, imate rolat. Rolat je dakle poslastica koja se može praviti na razne načine, a zajedničko svim rolatima je valjkasti oblik.
Rolat može da se koristi i za izradu torti. Najpoznatija torta koja u osnovi ima rolat je «Panj torta».Vrlo ju je lako napraviti ako ste dovoljno maštoviti jer napravljeni rolat aranžirate na tacni u oblik panja ili odsečene grane drveta pa uz pomoć doterivanja, u toku filovanja, napravite da njegova spoljašnjost podseća na koru drveta, dodate po koju grančicu i cvetić i eto torte od koje zastaje dah... Druga najpoznatija i raskošna torta koja u osnovi ima dva rolata je «Bela rada».Ona se pravi od isečenih parčadi rolata koji se slažu u oblik cveta i povezuju filom.Na kraju se "cvet" premaže šlagom, a sredina "cveta" ostane žuti krug od fila koji ste koristili  za povezivanje parčadi...Verujem da ćete naći bar deset recepata ovih torti na drugim blogovima, a ja se danas bavim rolatom od patišpanja.Mi smo kuvari početnici i valja se krenuti od početka. Kad napravite običan rolat lako ćete posle izmišljati varijante.
Koliko ćete jaja koristiti za rolat zavisi od veličine koju želite ali i od tepsije u kojoj će se peći. Patišpanj za rolat ne bi trebalo da bude debeo jer je posle prilično suv kolač kad ga jedemo ali ni previše tanak da se na kraju lomi ili još gore, u toku pečenja zalepi za dno tepsije, pa ga ne možete izvaditi.
Kako ćemo napraviti optimalnu debljinu ili veličinu rolata. Za rolat koji pravite u manjoj tepsiji, približne veličine stranica 30x45 cm dovoljno je 5 jaja. Ukoliko nameravate da koristite veliku tepsiju koja se obično dobije uz šporet, onda je potrebno 7-8 jaja.
Najbolji način da pečete rolat, a da se ne zalepi za dno tepsije je da koristite pek-papir.Kad dno tepsije prekrijete ovim papirom nema bojazni da će vam se testo zalepiti za dno i sa lakoćom ga vadite napolje.Ukoliko nemate pek-papir, onda se preporučuje da dno tepsije nauljite i da ga poprašite brašnom.
Testo za rolat se peče na 180˚C, na srednjoj visini rerne, bez upotrebe ventilatora tačno 15 minuta.Pre isteka ovog vremena ne otvarajte rernu.Posle toga, kad osetite i onaj neodoljivi miris pečenog patišpanja, otvorite rernu i viljuškom bocnite sredinu.Ukoliko je viljuška ostala čista, bez tragova testa, patišpanj je gotov.
Fil koji ćete koristiti zavisi od vašeg ukusa, a kako ćete ga ukrasiti, zavisi od prilike za koju ga pravite.Evo jednog jednostavnog recepta za rolat, pogodan za početnike ali i one koji to nisu jer se pravi od sastojaka koje obično imamo u kući gotovo uvek. Tako, ako vam se prijede nešto slatko, ne morate u nabavku već za pola sata napravite poslasticu koju ćete jesti dva dana. Sutradan kad testo upije vlagu iz fila još je bolji ali kako niko ne može da se suzdrži da ne proba slatkiš iz frižidera, dobar je i posle sat vremena...
Evo sličica i postupka izrade rolata!

ROLAT SA BANANAMA

Potrebno je:

Testo:
8 jaja (koristimo veliku tepsiju)
8 kašika šećera
8 kašika brašna
1 kafena kašičica praška za pecivo

 Fil:
12 kašika šećera
9 kašika brašna
½ l mleka
200 gr margarina
2-3 banane
1-2 kesice vanil šećera

Glazura:
100 gr čokolade za kuvanje
25 gr margarina
5 kašika mleka
1 žumance

POSTUPAK IZRADE ROLATA U SLIKAMA:


Šećer,brašno i pola pripremljene i potrebne količine
mleka za izradu fila pomešamou šerpi u kojoj ćemo 
kuvati fil.Vodimo računa da se praškasti sastojci postepeno
sjedinjuju sa mlekom, kako se ne bi stvarale grudvice.
Kad umutimo sastojke u finu masu bez grudvica 
dolijemo preostalo mleko, dodamo vanil šećer
 i umutimo da se sve sjedini.

Tako umućen fil kuvamo na ringli vodeći računa da 
fil ne zagoreva.To se postiže tako što fil neprestano mešate
i čim primetite da se fil zagreva smanjite temperaturu 
ringle na najmanju i lagano uz stalno mućenje kuvate fil dok
ne postane potpuno gust.Možete povremeno smaknuti šerpu sa ringle 
ako vam se učini da bi fil mogao da se zalepi za dno šerpe.
Kako god, ne dozvolite da zagori 
jer će dobiti miris zagorelog mleka i pojaviće se crne fleke
koje nikako ne idu uz belinu ovog fila.
Nije teško ako pratite savete: samo tiha vatra i stalno mešanje.

Kad skuvate fil, izmaknit ga sa šporeta da se hladi.

Tepsiju prekrite pek-papirom.Uključite rernu 
da se zagreva na 180 stepeni.

Odvojte belanca i žumanca u dve činije.Stavite šećer u žumanca.
umutite čvrst sneg od belanaca.

Kad umutite belanca u čvrst "sneg"
Imate već pripremljena žumanca za mućenje i samo
prebacite mikser u tu činiju i mutite...
dok žumanca ne postanu penasta i svetla...

Iz nekoliko puta dodajte sneg od belanaca žumancima
i ručnom mutilicom nežno spojite ...
žumanca i belanca...
Tako penastoj masi dodajte prašak za pecivo(1 kašičicu)
 i kašiku brašna...
pa nežno mutite ručnom mutilicom...
neprestano dodajući kašiku po kašiku brašna...
sve dok ne dobijete divno penasto testo za patišpanj...
Preručite testo u tepsiju...
i kružnim pokretima s donjom stranom kašike
"razvucite" ga u tepsji i stavite da se peče u zagrejanu rernu.
Tačno posle 15 minuta otvorite rernu i testo je gotovo...
Dok se testo peče u rerni, odmerite od oka 200 gr 
margarina koji je svo vreme bio izvađen iz frižidera
 pa je sada lepo mekan 
i spreman za mućenje mikserom...
Isparčajte oko 200 gr margarina...
i umutite ga penasto mikserom...Ostavite po strani.
Čistu krpu rašrite na radnu površinu...
Pečen patišpanj izvadite iz tepsije zajedno sa pek-papirom
na krpu...

Preokrenite testo i uklonite pek - papir

Testo položeno na krpu dok je još toplo,odmah 
umotajte zajedno sa krpom u valjak tj.rolat.
Pošto je testo toplo,
nemojt ga ostavljati umotanog u krpu 
samo na ploči radne površine..
već ga prebacite na pamučni stoljnjak.
Tako vam se testo neće podpariti...dok se hladi.

u umućen margarin prebacite iz nekoliko puta fil
koji se rashladio na sobnu temperaturu...i mutite 
mikserom...

sve dok ne dobijete glatku i penastu masu fila kojim ćete
premazati rolat iznutra i spolja...

Ali pre nego što krenete sa filovanjem napravite 
glazuru od čokolade.Odmerite oko 25 gr margrina...
Čokoladu,margarin i mleko skuvajte dok ne postane
lep tečan preliv od čokolade.Izmaknite sa ringle 

i dodajte žumance.I odmah umutite žustro kašikom
još malo kuvajući glazuru na ringli....

Gotovo!

Pripremite dve banane...možda zatreba još malo
pa vam treba i dobrovoljac da pojede ostatak treće
banane...
Raširite rolat...
Sipajte pola fila...
razmažite fil
poređajte banane uz ivicu...

Savijte rolat pomažući se krpom na kojoj je testo.
Prinesite tacnu..
i samo ga uz pomoć krpe prebacite na tacnu.
Premažite ga preostalim filom...
pa čokoladnom glazurom koja se taman lepo rashladila
koliko treba...Kako ovaj rolat ne ide na izložbu
nisam se puno trudila oko ulepšavanja...
Mislim poješće se...

Stavite rolat u frižider da se hladi i stegne....
koliko god duže možete da izdržite
i onda sečete


i jedete...
Sutrdan je još bolji jer potpuno omekša i poprimi aromu banane.
Al' ko još čeka sutra da bi jeo kolač?











































share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...