P I L E T I N A SA P A P R I K A M A P U NJ E N I M K R O M P I R O M
Količina bataka se određuje po osobi
10-12 babura
1 kg krompira
1 luk
začin c
malo brašna
malo ulja
Odmah uključite rernu na 250 C˚ da se zagreva dok pripremate meso.
Batake presecite na pola: batak i karabatak.Dasku za meso pospite brašnom i začinom c.Rukom ih malo promešajte tako da na dasci imate ujednačeno posuto brašno i začin c. Odmah stavite i tiganj sa uljem na ringlu da se ulje zagreje.Svaki komad mesa uvaljajte u smesu na dasci i odmah spuštajte na zagrejano ulje.Meso kratko pržite sa svih strana da dobije samo zlatastu boju i kako koji batak je gotov, slažite ga u vatrostalnu posudu.Kad sve završite,sipajte malo vode preko mesa,npr pola šolje za belu kafu i prelijte uljem iz tiganja.Poklopite i stavite u zagrejanu rernu.Meso će se tu peći pola sata.
Za to vreme,a imate ga dovoljno,operite i očistite 12 babura od peteljki i semena.Okrenite ih da se cede i ostavite.Sada ogulite desetak krompira , i izrendajte.Izrendajte i jedan veći luk.Super je ako imate multipraktik.Izrendani krompir i luk stavite u činiju i pospite ih varjačom začina c.Rukom promešajte da se sastojci ujednače.Pospite malo ulja,kao za salatu i promešajte.Dodajte malo bibera i jednu kašiku mešavine začina za povrće ali ako nemate nije ni važno,jer ovo jelo je lepo i bez specijalnih dodataka.Vremenom kad savladate tehniku pravljenja nekog jela sami ćete dodavati razne začine jer se ta veština najbolje uči iskustvom i razvijanjem sopstvenog ukusa.Sve sastojke u činiji izmešate,rukom ili varjačom kako vam je lakše i odmah punite paprike.Nije potrebno da stavljate poklopce na vrh paprike od bilo kog povrća jer fil neće ispadati.
Sada u dublju, srednje veličine tepsiju, treba da preručite meso koje se peklo u vatrostalnoj činiji.Ovaj zahvat morate pažljivo izvoditi jer je posuda koju vadite iz rerne vrela.Još je opasnije ovu posudu otvarati prilikom visokih temperatura jer para koja tada izlazi ispod poklopca može naneti veoma teške i bolne opekotine.Zato se to radi veoma pažljivo.Otvorite rernu i sa dve krpe u svakoj ruci pažljivo uhvatite vatrostalnu posudu tako da čvrsto držite i gornju posudu koja je poklopac i posudu u kojoj je meso.Spustite na radnu površinu.Zatvorite rernu da se ne hladi.Sada sa obe one krpe uhvatite poklopac vatrostalne posude ,odignite ga istovremeno izmičući prema sebi kako bi ste izbegli udar vrele pare.Spustite poklopac negde na radnu površinu.Tek sad ste bezbedni.Ponovo krpama uhvatite vatrostalnu posudu i prelijte meso i saft u tepsiju.Punjene paprike poređajte oko mesa.Pravite im mesto,tako što bataci mogu da se slašu jedan preko drugog.Kad sve složite folijom prekrijte tepsiju i vratite u rernu još pola sata.Posle toga izvadite tepsiju napolje,pažljivo skinite foliju.Pogledajte jelo.Da li je sve gotovo?Probajte viljuškom krompir iz paprike,da li je gotov? Vratite jelo u rernu da se samo malo još zapeče,da ispari višak tečnosti koje su možda pustile paprike.Pecite još toliko da se vidi da su paprike pečene,a ne kuvane na pari.Sama priprema ovog jela izgleda komplikovano samo zbog presipanja iz vatrostalne posude u tepsiju.Ovo sve možete izbeći ako odmah batake stavljate u tepsiju u koju ćete posle dodati paprike punjene krompirom.Tepsiju u koju ste poslagali batake obavezno prekrijte folijom.
Kad jelo definitivno izvadite iz rerne mozete da ga sluzite tako u tepsiji jer deluje rustično i nekako domaćinski,a možete i da ga slažete na oval i da se poigravate kako vam volja. Služite ga obavezno uz pavlaku koja se posipa po krompiru u napola presečenoj paprici.Salata po izboru.Npr.Slatki kupus.
Paprike punjene krompirom lepe su i kad se ohlade,tako da ovo jelo možete poslužiti i hladno.
Paprike punjene krompirom možete praviti nezavisno da li ćete s njima peći neko meso.Npr.ako imate ostatak pečenja od juče možete za ručak dodati ovako spremljene paprike.Isto tako možete umesto bataka ispeći pile,ovčetinu,svinjsku plećku i tsl.
Količina bataka se određuje po osobi
10-12 babura
1 kg krompira
1 luk
začin c
malo brašna
malo ulja
Odmah uključite rernu na 250 C˚ da se zagreva dok pripremate meso.
Batake presecite na pola: batak i karabatak.Dasku za meso pospite brašnom i začinom c.Rukom ih malo promešajte tako da na dasci imate ujednačeno posuto brašno i začin c. Odmah stavite i tiganj sa uljem na ringlu da se ulje zagreje.Svaki komad mesa uvaljajte u smesu na dasci i odmah spuštajte na zagrejano ulje.Meso kratko pržite sa svih strana da dobije samo zlatastu boju i kako koji batak je gotov, slažite ga u vatrostalnu posudu.Kad sve završite,sipajte malo vode preko mesa,npr pola šolje za belu kafu i prelijte uljem iz tiganja.Poklopite i stavite u zagrejanu rernu.Meso će se tu peći pola sata.
Za to vreme,a imate ga dovoljno,operite i očistite 12 babura od peteljki i semena.Okrenite ih da se cede i ostavite.Sada ogulite desetak krompira , i izrendajte.Izrendajte i jedan veći luk.Super je ako imate multipraktik.Izrendani krompir i luk stavite u činiju i pospite ih varjačom začina c.Rukom promešajte da se sastojci ujednače.Pospite malo ulja,kao za salatu i promešajte.Dodajte malo bibera i jednu kašiku mešavine začina za povrće ali ako nemate nije ni važno,jer ovo jelo je lepo i bez specijalnih dodataka.Vremenom kad savladate tehniku pravljenja nekog jela sami ćete dodavati razne začine jer se ta veština najbolje uči iskustvom i razvijanjem sopstvenog ukusa.Sve sastojke u činiji izmešate,rukom ili varjačom kako vam je lakše i odmah punite paprike.Nije potrebno da stavljate poklopce na vrh paprike od bilo kog povrća jer fil neće ispadati.
Sada u dublju, srednje veličine tepsiju, treba da preručite meso koje se peklo u vatrostalnoj činiji.Ovaj zahvat morate pažljivo izvoditi jer je posuda koju vadite iz rerne vrela.Još je opasnije ovu posudu otvarati prilikom visokih temperatura jer para koja tada izlazi ispod poklopca može naneti veoma teške i bolne opekotine.Zato se to radi veoma pažljivo.Otvorite rernu i sa dve krpe u svakoj ruci pažljivo uhvatite vatrostalnu posudu tako da čvrsto držite i gornju posudu koja je poklopac i posudu u kojoj je meso.Spustite na radnu površinu.Zatvorite rernu da se ne hladi.Sada sa obe one krpe uhvatite poklopac vatrostalne posude ,odignite ga istovremeno izmičući prema sebi kako bi ste izbegli udar vrele pare.Spustite poklopac negde na radnu površinu.Tek sad ste bezbedni.Ponovo krpama uhvatite vatrostalnu posudu i prelijte meso i saft u tepsiju.Punjene paprike poređajte oko mesa.Pravite im mesto,tako što bataci mogu da se slašu jedan preko drugog.Kad sve složite folijom prekrijte tepsiju i vratite u rernu još pola sata.Posle toga izvadite tepsiju napolje,pažljivo skinite foliju.Pogledajte jelo.Da li je sve gotovo?Probajte viljuškom krompir iz paprike,da li je gotov? Vratite jelo u rernu da se samo malo još zapeče,da ispari višak tečnosti koje su možda pustile paprike.Pecite još toliko da se vidi da su paprike pečene,a ne kuvane na pari.Sama priprema ovog jela izgleda komplikovano samo zbog presipanja iz vatrostalne posude u tepsiju.Ovo sve možete izbeći ako odmah batake stavljate u tepsiju u koju ćete posle dodati paprike punjene krompirom.Tepsiju u koju ste poslagali batake obavezno prekrijte folijom.
Kad jelo definitivno izvadite iz rerne mozete da ga sluzite tako u tepsiji jer deluje rustično i nekako domaćinski,a možete i da ga slažete na oval i da se poigravate kako vam volja. Služite ga obavezno uz pavlaku koja se posipa po krompiru u napola presečenoj paprici.Salata po izboru.Npr.Slatki kupus.
Paprike punjene krompirom lepe su i kad se ohlade,tako da ovo jelo možete poslužiti i hladno.
Paprike punjene krompirom možete praviti nezavisno da li ćete s njima peći neko meso.Npr.ako imate ostatak pečenja od juče možete za ručak dodati ovako spremljene paprike.Isto tako možete umesto bataka ispeći pile,ovčetinu,svinjsku plećku i tsl.