27. 10. 2010.

SREĆAN ROĐENDAN, LJUBAVI!

ČESTITKA


Srećan ti rođendan, dragi moj mužu!
Ti si moj najbolji prijatelj,
moja ljubav,
moj
Antonio Banderas,
Džek Nikolsen,
Olivije Martinez,
De Mikelis
i
Luis Figo!
All in one!
Ti si sav moj san i sve što meni treba!
Hvala ti što si me pronašao
onda kada sam prestala da verujem
u ljubav,
i što si mi pokazao
koliko čovek može da voli!
Tako si postao sav moj svet,
moj Pariz i London,
Barselona i Prag,
Beč i Nju Jork!
Ti si moj najsvetliji grad
i nebesko prostranstvo,
a tvoja ljubav i prijateljstvo
 su me učinili
kraljicom
tog
sveta.
Želim da taj svet koji si stvorio
ispuniš
svim svojim snovima
i da još dugo
ti
i
ja
letimo ka zvezdama.

LEDENE KOCKE U SLICI I REČI

LEDENE KOCKE


Potrebno je za koru:

5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
¼ praška za pecivo
3-4 kašike kakaa


Preliv:
15 kašika šećera
350 gr vode
5 vanil šećera
sok od jednog limuna

Fil:
12 kašika šećera
9 kašika brašna
½ l mleka
250 gr margarina

Čokoladna glazura
od bar 200 gr čokolade za kuvanje

Napomena: Navedene količine dovoljne su za pleh veličine oko 25x35 cm.
IZRADA

 5 jaja i pet kašika šećera
 umutite
 penasto.
 Dodajte 5 kašika mekog brašna
 i pola kašičice praška za pecivo.Sve umutite mikserom.
 Dodajte 3 kašike kaka-a.
 Umutite testo i kakao.
 Mućenje je gotovo!

 Pleh srednje veličine(25cmx35cm)* podmažite sa malo ulja.
 Prespite umućeno testo u tepsiju.
Ravnomerno ga rasporedite i stavite u zagrejanu rernuda se peče.
Rerna je uključena na 180 ˚ C i testo će biti gotovo za manje od 15 minuta.
Pazite da ne izgori odozdo.Stavite tepsiju na srednju visinu
 i čim primetite da se testo podiglo i počelo da odvaja od ivica,
oko 12-15 minuta pečenja,
bocnite viljuškom i ako se ne lepi,
vadite testo napolje.

Čim ste stavili testo u rernu pripremite šećerni preliv:

 15 kašika šećera
 prelijte sa 3,5 dcl vode,
 dodajte i 5 kesica vanil šećera
 i sok od 1 limuna
 Pazeći da vam ne upadaju koštice.
 Čim preliv provri sklonite da se hladi.
U to vreme, već je gotova i kora.
Ostavite preliv od šećera i koru da se hlade dok pravite beli fil. 

Beli fil se pravi ovako:

 12 kašika šećera i 9 kašika brašna odmerite
 u dvolitarsku šerpicu.
 Promešajte šećer i brašno da se ujednače sastojci.
 Od pola litra mleka koje ste odmerili
sipajte pola u šećer i brašno.
 Žicom za mućenje umutite mleko,šećer i brašno
da se dobije kašica koja nema gromuljice.
 Dodajte preostalo mleko.
 Sve lepo umutite.
 Stavite na ringlu da se beli fil skuva.
Kao da kuvate puding,čim počne da se zgušnjava
 smanjite temperaturu ringle na dvojku
 i uz stalno mešanje ne dozvolite da se fil lepi za dno šerpe.
 Čim se zgusne ovako,kao griz,
sklonite sa ringle.
Ostavite da se hladi.
Rashlađeno je onda kada pipnete prstom
i ne osetite razliku u  temperaturi fila i normalne temperature tela. 
Ako žurite, fil će se brže rashladiti
ako dno šerpe u kojoj se nalazi potopite
u vanglu sa hladnom vodom.

Sada se vraćamo testu i šećernom prelivu:

 Testo se rashladilo.Izbockajte ga viljuškom.
 Tako će brže i bolje upiti šećerni preliv.
 Ravnomerno po testu sipajte šećerni preliv.
Neka vas ne brine što ga ima za prst iznad testa.
Uskoro će ga testo u potpunosti upiti.

Sada se vraćamo belom filu:

 Margarin usitnite u posudu  u kojoj ćete ga penasto
umutiti mikserom.
 Umućen margarin dodajte u beli fil koji se rashladio.
 Umutite mikserom.
 Fil je postao još belji i penušav je.Vrlo je ukusan.
 Testo je upilo šećerni preliv i spremno za beli fil.
 Izručite beli fil na testo.
Razmažite ga ravnomerno.

Prostaje još čokoladna glazura:

 Izlomite 200 gr crne čokolade za kuvanje u šerpicu,
dodajte šoljicu (baš onu malu tzv. fildžanku)  mleka
i kašiku ili kockicu 2x2cm stonog margarina.
Stavite na ringlu i kuvajte.
 Mešajte kašikom dok se sastojci tope.
 Ako je ringla previše vruća
izmaknite šerpicu i mešajte kašikom sastojke
da se masa ujednači.
 Glazura je gotova.
 Prelijte je po belom filu.
 Razmažite je kružnim pokretima, donjom stranom kašike,
svuda, ravnomerno.
Nožem tankog sečiva naznačite kolačiće koje veličine želite.
Stavite u frižider da se rashlade
bar pola sata pre služenja.

Poslućite kolač:
uz kaficu.
Prijatno!

26. 10. 2010.

TAŠKE I REZANCI ZA SUPU

TAŠKE
(i rezanci o istom trošku)


Potrebno je:
1 jaje
malo soli
malo brašna
malo džema
prezle
malo ulja

Danas sam pravila rezance za supu, a ostalo mi dosta testa pa napravim taške.Taške su poslastica od domaće testenine, prave se brzo i lako.

U jednu posudu sipate malo mekog brašna, jednu kafenu šoljicu i soli, jedan dobar prstohvat.Malo udubite sredinu gomilice brašna i tu dodate jaje.Pripremite vodu u jednoj šolji da bude pri ruci.
Sada viljuškom zamesite jaje sa brašnom i čim vidite da se masa zgušnjava i pre nego što pokupite svo brašno koje ste sipali dospete malo vode, koliko pola šoljice.Mutite i dalje.Sada ćete dobiti žitko testo koje ne bi trebalo da ima gromuljice od brašna.Polako, postepeno dodajete brašno, malo po malo, mesite rukom,da osetite čvrstinu testa.Treba da zamesite testo koje se ne lepi za ruke, a koje je lepo mekano.
Sada pospite brašno na radnu površinu,malo još  umesite testo tu i podelite ga na dva dela ako vam trebaju rezanci za supu.Za rezance vam treba malo testa, jedna trećina ukupno umešanog.Razvucite vrlo tanko, isecite na trake jednake širine, poslažite ih jednu preko druge i oštrim nožem isecite koliko želite debele rezance.Od ostatka testa ili ako nećete rezance, od testa koje ste umesili pravite taške
Stavite u srednju šerpu posoljenu vodu da provri.
Na vrlo malo ulja propržite prezle u količini koja će biti dovoljna da uvaljate sve taške koje ćete napraviti.To je otprilike, 2 šoljice prezli.
Razvucite testo vrlo tanko.Ako se lepi za podlogu ili oklagiju, pospite brašnom površinu na kojoj radite.Kad testo razvučete na 2 milimetra debljine, uzmite malu šoljicu, prečnika 4-5 mm i vadite kolutiće.Na svaki kolutić, na sredinu, stavite malo džema od kajsija. Preklopite kolut testa na pola, a ivice spojite pritiskajući ih vrhom viljuške.Čim voda provri spuštajte 5-6 taški da se kuvaju.Kad isplivaju na površinu,vadite ih u cediljku i uvaljajte u prezle koje ste propržili na malo ulja.(Ostatke testa koji se prave kad vadite kolutiće testa,premesite,razvucite i iskoristite za još koji kolutić).Tako radite dok ih sve  ne skuvate i ne uvaljate u prezle.Služite ih odmah,dok su još tople.Neko voli i da ih pospe šećerom.







                                          Recept za supu je većobjavljen,pogledajte arhiv bloga.

share it

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...