Potrebno je za koru:
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
¼ praška za pecivo
3-4 kašike kakaa
Preliv:
15 kašika šećera
350 gr vode
5 vanil šećera
sok od jednog limuna
Fil:
12 kašika šećera
9 kašika brašna
½ l mleka
250 gr margarina
Čokoladna glazura
od bar 200 gr čokolade za kuvanje
Napomena: Navedene količine dovoljne su za pleh veličine oko 25x35 cm.
IZRADA
5 jaja i pet kašika šećera
umutite
penasto.
Dodajte 5 kašika mekog brašna
i pola kašičice praška za pecivo.Sve umutite mikserom.
Dodajte 3 kašike kaka-a.
Umutite testo i kakao.
Mućenje je gotovo!
Pleh srednje veličine(25cmx35cm)* podmažite sa malo ulja.
Prespite umućeno testo u tepsiju.
Ravnomerno ga rasporedite i stavite u zagrejanu rernuda se peče.
Rerna je uključena na 180 ˚ C i testo će biti gotovo za manje od 15 minuta.
Pazite da ne izgori odozdo.Stavite tepsiju na srednju visinu
i čim primetite da se testo podiglo i počelo da odvaja od ivica,
oko 12-15 minuta pečenja,
bocnite viljuškom i ako se ne lepi,
vadite testo napolje.
Čim ste stavili testo u rernu pripremite šećerni preliv:
15 kašika šećera
prelijte sa 3,5 dcl vode,
dodajte i 5 kesica vanil šećera
i sok od 1 limuna
Pazeći da vam ne upadaju koštice.
Čim preliv provri sklonite da se hladi.
U to vreme, već je gotova i kora.
Ostavite preliv od šećera i koru da se hlade dok pravite beli fil.
Beli fil se pravi ovako:
12 kašika šećera i 9 kašika brašna odmerite
u dvolitarsku šerpicu.
Promešajte šećer i brašno da se ujednače sastojci.
Od pola litra mleka koje ste odmerili
sipajte pola u šećer i brašno.
Žicom za mućenje umutite mleko,šećer i brašno
da se dobije kašica koja nema gromuljice.
Dodajte preostalo mleko.
Sve lepo umutite.
Stavite na ringlu da se beli fil skuva.
Kao da kuvate puding,čim počne da se zgušnjava
smanjite temperaturu ringle na dvojku
i uz stalno mešanje ne dozvolite da se fil lepi za dno šerpe.
Čim se zgusne ovako,kao griz,
sklonite sa ringle.
Ostavite da se hladi.
Rashlađeno je onda kada pipnete prstom
i ne osetite razliku u temperaturi fila i normalne temperature tela.
Ako žurite, fil će se brže rashladiti
ako dno šerpe u kojoj se nalazi potopite
u vanglu sa hladnom vodom.
Sada se vraćamo testu i šećernom prelivu:
Testo se rashladilo.Izbockajte ga viljuškom.
Tako će brže i bolje upiti šećerni preliv.
Ravnomerno po testu sipajte šećerni preliv.
Neka vas ne brine što ga ima za prst iznad testa.
Uskoro će ga testo u potpunosti upiti.
Sada se vraćamo belom filu:
Margarin usitnite u posudu u kojoj ćete ga penasto
umutiti mikserom.
Umućen margarin dodajte u beli fil koji se rashladio.
Umutite mikserom.
Fil je postao još belji i penušav je.Vrlo je ukusan.
Testo je upilo šećerni preliv i spremno za beli fil.
Izručite beli fil na testo.
Razmažite ga ravnomerno.
Prostaje još čokoladna glazura:
Izlomite 200 gr crne čokolade za kuvanje u šerpicu,
dodajte šoljicu (baš onu malu tzv. fildžanku) mleka
i kašiku ili kockicu 2x2cm stonog margarina.
Stavite na ringlu i kuvajte.
Mešajte kašikom dok se sastojci tope.
Ako je ringla previše vruća
izmaknite šerpicu i mešajte kašikom sastojke
da se masa ujednači.
Glazura je gotova.
Prelijte je po belom filu.
Razmažite je kružnim pokretima, donjom stranom kašike,
svuda, ravnomerno.
Nožem tankog sečiva naznačite kolačiće koje veličine želite.
Stavite u frižider da se rashlade
bar pola sata pre služenja.
Poslućite kolač:
uz kaficu.
Prijatno!