Rolat kao poslastica
Rolat se obično pravi od testa koje zovemo patišpanj. Pravilo za ovo testo glasi: koliko jaja – toliko kašika šečera – toliko kašika brašna. To je i najpoznatije testo koje se koristi za razne torte. Naravno, kreativni ljudi su izmislili razna testa za kore torti i različite načine da napravite rolat. Tako postoje brojni recepti za rolate koji se ne peku već se određeni fil uvija u oblandu ili se recimo svi sastojci na određeni način povežu i oblikuju uz pomoć folije u oblik valjka, pa kad se sve stegne i malo odstoji u frižideru, imate rolat. Rolat je dakle poslastica koja se može praviti na razne načine, a zajedničko svim rolatima je valjkasti oblik.
Rolat može da se koristi i za izradu torti. Najpoznatija torta koja u osnovi ima rolat je «Panj torta».Vrlo ju je lako napraviti ako ste dovoljno maštoviti jer napravljeni rolat aranžirate na tacni u oblik panja ili odsečene grane drveta pa uz pomoć doterivanja, u toku filovanja, napravite da njegova spoljašnjost podseća na koru drveta, dodate po koju grančicu i cvetić i eto torte od koje zastaje dah... Druga najpoznatija i raskošna torta koja u osnovi ima dva rolata je «Bela rada».Ona se pravi od isečenih parčadi rolata koji se slažu u oblik cveta i povezuju filom.Na kraju se "cvet" premaže šlagom, a sredina "cveta" ostane žuti krug od fila koji ste koristili za povezivanje parčadi...Verujem da ćete naći bar deset recepata ovih torti na drugim blogovima, a ja se danas bavim rolatom od patišpanja.Mi smo kuvari početnici i valja se krenuti od početka. Kad napravite običan rolat lako ćete posle izmišljati varijante.
Koliko ćete jaja koristiti za rolat zavisi od veličine koju želite ali i od tepsije u kojoj će se peći. Patišpanj za rolat ne bi trebalo da bude debeo jer je posle prilično suv kolač kad ga jedemo ali ni previše tanak da se na kraju lomi ili još gore, u toku pečenja zalepi za dno tepsije, pa ga ne možete izvaditi.
Kako ćemo napraviti optimalnu debljinu ili veličinu rolata. Za rolat koji pravite u manjoj tepsiji, približne veličine stranica 30x45 cm dovoljno je 5 jaja. Ukoliko nameravate da koristite veliku tepsiju koja se obično dobije uz šporet, onda je potrebno 7-8 jaja.
Najbolji način da pečete rolat, a da se ne zalepi za dno tepsije je da koristite pek-papir.Kad dno tepsije prekrijete ovim papirom nema bojazni da će vam se testo zalepiti za dno i sa lakoćom ga vadite napolje.Ukoliko nemate pek-papir, onda se preporučuje da dno tepsije nauljite i da ga poprašite brašnom.
Testo za rolat se peče na 180˚C, na srednjoj visini rerne, bez upotrebe ventilatora tačno 15 minuta.Pre isteka ovog vremena ne otvarajte rernu.Posle toga, kad osetite i onaj neodoljivi miris pečenog patišpanja, otvorite rernu i viljuškom bocnite sredinu.Ukoliko je viljuška ostala čista, bez tragova testa, patišpanj je gotov.
Fil koji ćete koristiti zavisi od vašeg ukusa, a kako ćete ga ukrasiti, zavisi od prilike za koju ga pravite.Evo jednog jednostavnog recepta za rolat, pogodan za početnike ali i one koji to nisu jer se pravi od sastojaka koje obično imamo u kući gotovo uvek. Tako, ako vam se prijede nešto slatko, ne morate u nabavku već za pola sata napravite poslasticu koju ćete jesti dva dana. Sutradan kad testo upije vlagu iz fila još je bolji ali kako niko ne može da se suzdrži da ne proba slatkiš iz frižidera, dobar je i posle sat vremena...
Evo sličica i postupka izrade rolata!
ROLAT SA BANANAMA
Potrebno je:
Testo:
8 jaja (koristimo veliku tepsiju)
8 kašika šećera
8 kašika brašna
1 kafena kašičica praška za pecivo
Fil:
12 kašika šećera
9 kašika brašna
½ l mleka
200 gr margarina
2-3 banane
1-2 kesice vanil šećera
Glazura:
100 gr čokolade za kuvanje
25 gr margarina
5 kašika mleka
1 žumance
POSTUPAK IZRADE ROLATA U SLIKAMA:
Šećer,brašno i pola pripremljene i potrebne količine
mleka za izradu fila pomešamou šerpi u kojoj ćemo
kuvati fil.Vodimo računa da se praškasti sastojci postepeno
sjedinjuju sa mlekom, kako se ne bi stvarale grudvice.
Kad umutimo sastojke u finu masu bez grudvica
dolijemo preostalo mleko, dodamo vanil šećer
i umutimo da se sve sjedini.
Tako umućen fil kuvamo na ringli vodeći računa da
fil ne zagoreva.To se postiže tako što fil neprestano mešate
i čim primetite da se fil zagreva smanjite temperaturu
ringle na najmanju i lagano uz stalno mućenje kuvate fil dok
ne postane potpuno gust.Možete povremeno smaknuti šerpu sa ringle
ako vam se učini da bi fil mogao da se zalepi za dno šerpe.
Kako god, ne dozvolite da zagori
jer će dobiti miris zagorelog mleka i pojaviće se crne fleke
koje nikako ne idu uz belinu ovog fila.
Nije teško ako pratite savete: samo tiha vatra i stalno mešanje.
Kad skuvate fil, izmaknit ga sa šporeta da se hladi.
Tepsiju prekrite pek-papirom.Uključite rernu
da se zagreva na 180 stepeni.
Odvojte belanca i žumanca u dve činije.Stavite šećer u žumanca.
umutite čvrst sneg od belanaca.
Kad umutite belanca u čvrst "sneg"
Imate već pripremljena žumanca za mućenje i samo
prebacite mikser u tu činiju i mutite...
dok žumanca ne postanu penasta i svetla...
Iz nekoliko puta dodajte sneg od belanaca žumancima
i ručnom mutilicom nežno spojite ...
žumanca i belanca...
Tako penastoj masi dodajte prašak za pecivo(1 kašičicu)
i kašiku brašna...
pa nežno mutite ručnom mutilicom...
neprestano dodajući kašiku po kašiku brašna...
sve dok ne dobijete divno penasto testo za patišpanj...
Preručite testo u tepsiju...
i kružnim pokretima s donjom stranom kašike
"razvucite" ga u tepsji i stavite da se peče u zagrejanu rernu.
Tačno posle 15 minuta otvorite rernu i testo je gotovo...
Dok se testo peče u rerni, odmerite od oka 200 gr
margarina koji je svo vreme bio izvađen iz frižidera
pa je sada lepo mekan
i spreman za mućenje mikserom...
Isparčajte oko 200 gr margarina...
i umutite ga penasto mikserom...Ostavite po strani.
Čistu krpu rašrite na radnu površinu...
Pečen patišpanj izvadite iz tepsije zajedno sa pek-papirom
na krpu...
Preokrenite testo i uklonite pek - papir
Testo položeno na krpu dok je još toplo,odmah
umotajte zajedno sa krpom u valjak tj.rolat.
Pošto je testo toplo,
nemojt ga ostavljati umotanog u krpu
samo na ploči radne površine..
već ga prebacite na pamučni stoljnjak.
Tako vam se testo neće podpariti...dok se hladi.
u umućen margarin prebacite iz nekoliko puta fil
koji se rashladio na sobnu temperaturu...i mutite
mikserom...
sve dok ne dobijete glatku i penastu masu fila kojim ćete
premazati rolat iznutra i spolja...
Ali pre nego što krenete sa filovanjem napravite
glazuru od čokolade.Odmerite oko 25 gr margrina...
Čokoladu,margarin i mleko skuvajte dok ne postane
lep tečan preliv od čokolade.Izmaknite sa ringle
i dodajte žumance.I odmah umutite žustro kašikom
još malo kuvajući glazuru na ringli....
Gotovo!
Pripremite dve banane...možda zatreba još malo
pa vam treba i dobrovoljac da pojede ostatak treće
banane...
Raširite rolat...
Sipajte pola fila...
razmažite fil
poređajte banane uz ivicu...
Savijte rolat pomažući se krpom na kojoj je testo.
Prinesite tacnu..
i samo ga uz pomoć krpe prebacite na tacnu.
Premažite ga preostalim filom...
pa čokoladnom glazurom koja se taman lepo rashladila
koliko treba...Kako ovaj rolat ne ide na izložbu
nisam se puno trudila oko ulepšavanja...
Mislim poješće se...
Stavite rolat u frižider da se hladi i stegne....
koliko god duže možete da izdržite
i onda sečete
i jedete...
Sutrdan je još bolji jer potpuno omekša i poprimi aromu banane.
Al' ko još čeka sutra da bi jeo kolač?
Odlican...a nisam ga dugo pravila. Istina da je sutradan bolji, ali - za nestrpljive je i svjez odlican ;-)
ОдговориИзбришиPriznajem ni ja dugo nisam pravila rolate, a eto, podsetila si me, i kada gledam ovako predivne slike, pođe mi voda na usta...
ОдговориИзбришиMeni baš treba ovako korak po korak opisati i možda onda i uspijem napraviti nešto što je ujedno i fino a i vizualno lijepo :)
ОдговориИзбришиJednostavno i sjajno !!
ОдговориИзбришиQue rica tarta de plátano,exquisita,un paso a paso de lujo,abrazos.
ОдговориИзбришиSuper rolat ! Zanimljivo je kako ja volim banane i uvijek ih jedem svježe a nikako da ih stavim u neki kolač. U ovom rolatu odlično izgledaju !
ОдговориИзбришиuna rolada magnífica ,como siempre un paso a paso de lujo,abrazos,ímbrátisari.
ОдговориИзбришиMeni nije jedno jasno kod mucenja belanaca se koliko vidim ne stavlja secer al kod zumanca se stavlja, zelela bi da znam koliko secera treba da stavim. Molim vas pomozite mi! Unapred hvala!
Избришиnestavlja se secer u bjelanca samo posebno se umute i posle sastave sa zumancem u kojem je umucen secer..
ИзбришиMene zbunjuje fil neznam koliko brasna, koliko secera da stavim...pomozite ja sam pocetnik
ОдговориИзбришиDraga Soko, poslala sam ti mejl u kome sam sve ponovo objasnila, a sada vidim da sve što te zanima ima lepo objašnjeno i u samom receptu. Količine svega su navedene u receptu, a sve je još i slikano po fazama pa verujem da ćeš sve razumeti ako pažljivo pročitaš recept još jednom. Pozdrav, Ankica.
Избришиpozz ankice,ja sam nekada davno pravila ovakav rolat samo ja sam u fil stavljala suhe grozdjice i kuhala sa filom i evo danas sam potrazila da se podsjetim i onda sam nasla tvoj ovaj recept, samo bez grodjica i onda sam ga napravila i u frizider pa cu veceras ga probati...lijep pozdrav..
ИзбришиPravila prije pet dana,danas opet...jer prvi put nije trajao ni 24sata :)Prosto odlicno.Hvala...
ОдговориИзбришиFenomenalan rolat.hvala na detaljnom receptu za nas pocetnike.
ОдговориИзбришиodev cekor po cekor , no filot ne mi se zgusna :(
ОдговориИзбриши